E-mailAfdrukkenExport ICS

Lezing Putten: Dolende polen

Evenement

Lezing Putten: Dolende polen
Titel:
Lezing Putten: Dolende polen
Wanneer:
ma, 27. maart 2017, 20:00 h - 22:00 h
Locatie:
Hof van Putten - Putten, Gelderland
Categorie:
Lezing

Omschrijving

Dolende polen; over de verplaatsing van de magnetische polen en de rotatie-as van de Aarde

Thema van de lezing

Zowel de rotatie-as als de magnetische dipool as van de aarde verplaatsen zich ten opzichte van het aardoppervlak, in het heden en verleden. In de lezing zullen waarnemingen van deze verplaatsingen aan bod komen, zowel uit de geologie als die verkregen met astronomische observaties en satelliet-waarnemingen. Ingegaan zal worden op de fysische oorzaken van deze poolverplaatsingen en op de rotatiedynamica van deformeerbare lichamen. Daaruit zal duidelijk worden dat een catastrofaal omklappen van de poolas  (vaak voorgesteld als oorzaak voor het vrij plotseling uitsterven van de mammoeten) fysisch beschouwd niet mogelijk is. Met poolverplaatsingen moet echter wel rekening gehouden worden voor klimaatveranderingen op geologische tijdschalen en zelfs voor huidige zeespiegelveranderingen. Tenslotte zal worden getoond dat er sterke aanwijzingen zijn dat poolverplaatsingen ook op andere hemellichamen voorkomen, met name op Mars en op de ijsmanen van Jupiter en Saturnus.

De gastspreker

Dr. Bert Vermeersen studeerde Theoretische Sterrenkunde aan de Faculteit voor Natuur- en Sterrenkunde en promoveerde aan de Faculteit voor Aardwetenschappen van de Universiteit Utrecht.

Na zijn promotie heeft hij vele jaren als post-doc in Italie en Duitsland gewerkt. Momenteel is hij

Hoogleraar Planetaire Exploratie bij Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek (7/10e) en Civiele Techniek en Geowetenschappen (1/10e) bij de TU Delft en senior researcher bij het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ) op Texel (2/10e), gericht op zeespiegelonderzoek.

In zijn promotieonderzoek bestudeerde hij het verband tussen veranderingen in de aardrotatie en tektonische processen zoals gebergtevorming. Zijn huidige onderzoek bestaat momenteel voor de helft uit aardwetenschappen en voor de andere helft uit planetaire exploratie. Het planetaire onderzoek gedeelte richt zich o.a. op de dynamica van de ijsachtige manen rond de reuzenplaneten, zoals Europa rond Jupiter, en Titan en Enceladus rond Saturnus. De groep van Dr. Vermeersen probeert via het modelleren aanwijzingen te vinden voor vloeistoflagen onder het oppervlak van ijsmanen. Indien zulke vloeistoflagen onder het ijsoppervlak inderdaad aanwezig zijn, is de kans aanwezig dat zich in deze lagen leven heeft ontwikkeld. Hij maakt voor dit onderzoek o.a. gebruik van waarnemingen van ruimtemissies als Galileo en Cassini-Huijgens en is betrokken bij het ontwerpen van toekomstige missies naar de reuzenplaneten.

Voor nadere informatie zie ook http://www.lr.tudelft.nl/organisatie/hoogleraren/profiel-van-een-prof/bert-vermeersen/


Locatie

Locatie:
Hof van Putten
Straat:
Harderwijkerstraat 14
Postcode:
3881 EH
Plaats:
Putten
Provincie:
Gelderland
Land:
Netherlands