Afdrukken

Lezing Putten: Klimaatverandering

Evenement

Lezing Putten: Klimaatverandering
Titel:
Lezing Putten: Klimaatverandering
Wanneer:
ma, 24. april 2017, 20:00 h - 22:00 h
Locatie:
Hof van Putten - Putten, Gelderland
Categorie:
Lezing

Omschrijving

Klimaatverandering:
Natuurlijke en antropogene (menselijke) oorzaken

Spreker: Ap Cloosterman

Deze lezing is een vervolg op de lezing van 27 februari jl., waarbij toen is ingegaan op de minimale rol, die de menselijke CO2-emissies hebben gehad op de opwarming van de Aarde na het begin van de industriële revolutie rond 1850. Sinds 1850 is de temperatuur van de Aarde met 1,2 °C gestegen. De bijdrage door de verhoging van het CO2 gehalte in onze atmosfeer was slechts 0,23 °C.

In de afgelopen 18 jaar is er nauwelijks sprake geweest van opwarming van de Aarde. Wel zijn er duidelijk forse regionale klimaatafwijkingen aan de orde. Er spelen kennelijk andere oorzaken een grotere rol. De inleider zal uitgebreid ingaan op zes natuurlijke oorzaken. Hoewel de menselijke invloed op de klimaatverandering door de emissie van CO2 gering is, gaat de mens toch niet geheel vrij uit. Er zijn vier menselijke activiteiten te benoemen welke van grote invloed kunnen zijn op de klimaatverandering.

De lezing zal worden gegeven door ing. Ap Cloosterman (lid van Astra Alteria). Hij is als chemicus gedurende zijn loopbaan werkzaam geweest in diverse takken van de chemische industrie, zowel in technische-, directie- als adviesfuncties. Vanaf zijn pensionering op 68 jarige leeftijd in 2005 heeft Ap diverse HOVO colleges gevolgd, waarbij ook colleges op twee Engelse universiteiten (Exeter en Londen). Verder heeft hij al een honderdtal lezingen gegeven op het gebied van kosmologie en klimaatverandering.


Locatie

Locatie:
Hof van Putten
Straat:
Harderwijkerstraat 14
Postcode:
3881 EH
Plaats:
Putten
Provincie:
Gelderland
Land:
Netherlands