E-mailAfdrukkenExport ICS

Lezing Putten: Einstein en de Relativiteitstheorie

Evenement

Titel:
Lezing Putten: Einstein en de Relativiteitstheorie
Wanneer:
ma, 25. september 2017, 20:00 h - 22:00 h
Locatie:
Hof van Putten - Putten, Gelderland
Categorie:
Lezing

Omschrijving

Lezing Eric Bergshoeff: Einstein en de Relativiteitstheorie

Maandagavond 25 september 2017 organiseert de sterrenvereniging Astra Alteria de lezing “Einstein en de Relativiteitstheorie”. De lezing wordt verzorgd door de heer Eric Bergshoeff. De lezing start om 20.00 uur en vindt plaats in Hotel Hof van Putten, Harderwijkerstraat 14, 3881 EH Putten. De lezing is gratis voor leden van Astra Alteria; niet leden betalen € 6,00.

Het is al meer dan honderd jaar geleden dat Einstein de laatste hand legde aan zijn beroemde Algemene Relativiteitstheorie van de zwaartekracht. Tien jaar eerder had hij zijn Speciale Relativiteitstheorie met de veelbesproken formule E=mc kwadraat geformuleerd. Deze Speciale Relativiteitstheorie kan nog niet gebruikt worden om de zwaartekracht te beschrijven. Einstein had tien jaar nodig om de zwaartekracht onder controle te krijgen en tot de Algemene Relativiteitstheorie te komen. In deze lezing wordt ingegaan op de moeilijke omstandigheden waarmee Einstein te maken had toen hij aan zijn theorie werkte. Ook wordt nagegaan hoe de theorieën van Einstein er na meer dan honderd jaar voorstaan: zijn de eerste barsten gevonden of kunnen we in de komende jaren nog steeds met Einstein uit de voeten?

Zwart gat Bergshoef dd 25 09 2017

Eric Bergshoeff (1955) bekleedt de Willem de Sitter Leerstoel in de Theoretische Natuurkunde aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is één van de ontdekkers van de `supermembraan’, een uitbreiding van de snaartheorie die de pretentie heeft het probleem van de kwantumzwaartekracht op te lossen. Hij heeft postdoc posities bekleed in Boston (USA), Trieste (Italie) en CERN (Zwitserland) en werkt sinds 1991 aan de Rijksuniversiteit Groningen. In 2010 werd Bergshoeff door de KNAW benoemd tot `Akademiehoogleraar’.

 


Locatie

Locatie:
Hof van Putten
Straat:
Harderwijkerstraat 14
Postcode:
3881 EH
Plaats:
Putten
Provincie:
Gelderland
Land:
Netherlands