Afdrukken

Lezing Putten: Radio astronomie op lage waarneemfrequenties

Evenement

Titel:
Lezing Putten: Radio astronomie op lage waarneemfrequenties
Wanneer:
ma, 26. maart 2018, 20:00 h - 22:00 h
Locatie:
Hof van Putten - Putten, Gelderland
Categorie:
Lezing

Omschrijving

Radio astronomie op lage waarneemfrequenties

Maandagavond 26 maart 2018 organiseert de sterrenvereniging Astra Alteria de lezing “Radio astronomie op lage waarneemfrequenties'. De lezing wordt verzorgd door de heer prof.dr.ir. M.J. (Mark) Bentum. De lezing start om 20.00 uur en vindt plaats in Hotel Hof van Putten, Harderwijkerstraat 14, 3881 EH Putten De lezing is gratis voor leden van Astra Alteria; niet leden betalen € 6,00.

Voor de radio-astronomie is het gebied beneden de 30 MHz één van de laatste onbekende frequentiebanden. Wetenschappelijk gezien is dat een bijzonder interessant frequentiegebied. Daarbij kunnen we denken aan het bestuderen van rood verschoven radiogolven afkomstig van waterstof uit het vroegste Heelal, het ontdekken van planeten en zonuitbarstingen in andere zonnestelsels en het bestuderen van ruimteweer.

antenne

Helaas is dit frequentiegebied onbereikbaar vanaf de Aarde ten gevolge van de invloeden van de ionensfeer. Dus moeten we de ruimte in!!! In het OLFAR-project worden technieken ontwikkeld voor een radiotelescoop in de ruimte met behulp van een zwerm van circa 50 kleine satellieten in een baan rond bijvoorbeeld de Maan. In een samenwerkingsverband tussen een aantal universiteiten, instellingen en bedrijven wordt in de komende jaren hard gewerkt aan nieuwe technologieën om dit concept mogelijk te maken. 

In de lezing zal het OLFAR-project gepresenteerd worden, zowel de technische aspecten, als ook de wetenschappelijke mogelijkheden.

De heer Mark Bentum is hoogleraar Radio Science aan de Technische Universiteit Eindhoven. Daarnaast is hij werkzaam bij ASTRON in Dwingeloo. Hij werkt aan nieuwe technieken en nieuwe radio telescopen op lage waarneemfrequenties.

OLFAR image


Locatie

Locatie:
Hof van Putten
Straat:
Harderwijkerstraat 14
Postcode:
3881 EH
Plaats:
Putten
Provincie:
Gelderland
Land:
Netherlands