Image Above

Image Above

Image Above

Freelance sterrenkundige en spreker. Hij maakt wetenschap toegankelijk voor algemeen publiek in nieuwsbrieven, publiekslezingen en cursussen. Tevens is hij eindredacteur van de populaire website ImagineAbove.nl.

Hij studeerde van 1982 tot en met 1988 Astronomie aan de Universiteit van Utrecht met als afstudeerrichting “Astrofysische informatica’. Nadat hij zijn opleiding heeft voltooid neemt zijn carrière een verrassende wending. Hij kiest voor de ICT en gaat werken voor het softwarebedrijf Baan. Binnen dit bedrijf, dat later zou worden overgenomen door de Amerikaanse software gigant Infor begint hij als programmeur en groeit hij door tot internationaal opererend Principal Solution Architect voor de invoering van bedrijfssoftware in de cloud. Zijn liefde en passie voor het vak Astronomie heeft hij echter nooit verloren.

Vanaf zijn 16de was hij betrokken bij diverse volksuniversiteiten als docent sterrenkunde om mensen te boeien over de prachtige wetenschap die de sterrenkunde is. Ook geeft hij al vele tientallen jaren les aan leerlingen van het basis en middelbaar onderwijs.

Hij is voorzitter geweest van de Sterrenvereniging Virgo (Gouda) (1984 – 1986) en de Sterrenwacht Midden Nederland (1990 – 1992). In 1998 start hij samen met een aantal waarneemvrienden Sterrenvereniging Astra Alteria in Putten. Al snel neemt hij de rol van voorzitter voor zijn rekening (2003 – 2017), en in die hoedanigheid probeert hij het prachtige vak sterrenkunde voor een groter publiek toegankelijk te maken. Robert is een ‘kar trekker’ pur sang. Hij mobiliseert vrijwilligers, organiseert lezingen en waarneemavonden, stelt cursussen en lesmateriaal samen, ontwikkeld een website en ledenportaal, bezoekt scholen en weet als geen ander de media te bereiken. Astra Alteria als vereniging groeit dan ook flink onder zijn leiding en ontplooit zelfs activiteiten in Ede. In 2010 wordt Sterrenvereniging Astra Alteria, werkzaam in de regio Gelderland / Noordwest-Veluwe en Gelderse Vallei, door het bestuur van de KNVWS als regionale vereniging erkend. Door zijn vele werkzaamheden in het buitenland is Robert de afgelopen jaren meer naar de achtergrond getreden, maar is nog steeds als erelid (2020) een ambassadeur van de vereniging.

Robert is autodidact op het gebied van de astronomie en aanverwante wetenschappen en het docentschap zit hem in het bloed. Hij boeit op een enthousiaste wijze altijd zijn toehoorders. Tegelijk verzorgt hij via de sprekerslijst van de KNVWS al tientallen jaren in heel Nederland lezingen die dieper graven en steeds weer de actualiteit raken. Juist ogenschijnlijk complexe onderwerpen weet hij voor algemeen publiek goed neer te zetten. Sinds 2023 is hij lid van de Mars Society.

Als spreker heeft hij zich gespecialiseerd in diverse controversiële onderwerpen (2010 – heden) waarbij ook de niet ‘mainstream’ gedachten op een toegankelijke wijze aan bod komen.

Home – Imagine Above