Waarom zien we geen Iridium flares meer?
Iridium flares passé
Door drs. Robert de Jong
Op www.heavens-above.com kun je kijken wanneer het Internationale Ruimte Station (ISS in het Engels) zichtbaar is. Leuk voor bezoekers op de Nationale Sterrenkijkdagen of tijdens de Nacht van de Nacht.
Het ISS is zeer helder. Het is vergelijkbaar met de zichtbaarheid van de planeet Jupiter. Als je een login code aanmaakt dan zie je gelijk wanneer het in jouw woonplaats te zien is. Voor het ISS is dat niet zo spannend want die gaat in 10 minuten over heel Europa heen en in 90 minuten om de Aarde heen. Voor de Iridium Flares is dat anders. Als je er een paar kilometer naast ziet dan is het niet zo helder als voorspeld. Een Iridium Flare kan gedurende secondes zo helder zijn als de volle maan dus dat is wel gaaf. Eigenlijk zie je de weerkaatsing van het zonlicht in de zonnepanelen van de satelliet. Dat werkt als een spiegel. Minder gaaf is dat deze 95 satellieten tussen 2017 en 2019 vervangen zijn door modernere satellieten. De Heavens-Above APP in de Playstore is nog informatiever trouwens voor het ISS, maar ook hier zijn de Iridium Flares verdwenen. En er is geen alternatief meer voor dit fenomeen.
Heeft iemand een alternatief voor de Iridium Flares? Ze waren zo spectaculair.
Google op een Iridium flare voor een foto. B.v. deze dubbel Iridium Flare: https://www.astropix.com/html/beginner/iridium_flares.html.
Meer lezen van drs. Robert de Jong:
- Tsunami's op de zon.
- ‘CHANGING LOOK’ EVENTS IN ACTIVE GALACTIC NUCLEUS’
- De statistieken van de natuur
- Informatie kan niet verloren gaan
- Vakkundige kennisontwikkeling binnen de sterrenkunde
- Vroegtijdig uitgeblust heelal
- Circulaire redeneringen
- Lancering James Webb Telescope
- Lenswerking van een Supernova
- Via Pluto naar Arrokoth
- Koloniseren van de ruimte wordt actueel
- Water moet zich concentreren
- Kennis bouwen we steeds sneller op!
- Laat die barst maar gauw komen bij CERN!
- 'Ommuamua is een buitenaards artefact'
- Het universum is slechts één hartslag van een kloppend hart.
- Onbeperkte 'schone' energie.
Robert de Jong studeerde van 1982 tot en met 1988 Astronomie aan de Universiteit van Utrecht. Nadat hij zijn opleiding heeft voltooid neemt zijn carrière een verrassende wending. Hij kiest voor de ICT gaat werken voor het softwarebedrijf Baan. Binnen dit bedrijf, dat later zou worden overgenomen door de Amerikaanse software gigant Infor begint hij als programmeur en groeit hij door tot Senior Solution Architect. Zijn liefde en passie voor het vak Astronomie heeft hij echter nooit verloren.
In 1998 start hij samen met een aantal waarneem vrienden Sterrenvereniging Astra Alteria in Putten. Al snel neemt hij de rol van Voorzitter voor zijn rekening en in die hoedanigheid probeert hij het prachtige vak sterrenkunde voor een groter publiek toegankelijk te maken. Robert is een ‘kar trekker’ pur sang. Hij mobiliseert vrijwilligers, organiseert lezingen en waarneemavonden, stelt cursussen en lesmateriaal samen, ontwikkeld een website en ledenportaal bezoekt scholen en weet als geen ander de media te bereiken. De vereniging groeit dan ook flink onder zijn leiding en ontplooit zelfs activiteiten in Ede. In 2010 wordt Sterrenvereniging Astra Alteria, werkzaam in de regio Gelderland: Noordwest-Veluwe en Gelderse Vallei, door het bestuur van de KNVWS als regionale vereniging erkend. Door zijn vele werkzaamheden in het buitenland is Robert de afgelopen jaren meer naar de achtergrond getreden, maar is nog steeds een ambassadeur van de vereniging.