Zomerse Perseïden Barbecue

Op vrijdag 12 augustus was traditiegetrouw de Perseïden Barbecue in de ruime tuin bij Jan en Ellen in Kootwijkerbroek.

Het was een warme dag maar door een klein briesje en de schaduw van de bomen was het goed vol te houden. Het was leuk om naast veel bekende gezichten ook een aantal nieuwe mensen te mogen verwelkomen. We hebben heerlijk gegeten van zelf meegebrachte vlees, fruit en salades.

Na het eten heeft Gert Gebrands met een mooie presentatie ons geheugen opgefrist; begrippen als meteoren en magnitude en werden toegelicht. Daarnaast heeft hij e.e.a. over fotografie uitgelegd. Omdat het volle maan was, heeft Gert ook vertelt wat er zoal op de maan te zien is.

Even na half 11 gingen we op basis van deze info met zijn allen een uur waarnemen in een kring en de waargenomen meteoren registreren. We hebben ongeveer 35 vallende sterren waargenomen waarvan een paar sporadisch. Enkelen hebben zelfs 2 vallende sterren naast elkaar kunnen bewonderen!

Daarna hebben we door de telescopen en verrekijker de maan en andere hemellichamen wat nauwkeuriger bekeken. We hebben onder andere Saturnus en Jupiter kunnen zien. Robert de Jong heeft ons ook het e.e.a. uitgelegd over de poolster, zomerdriehoek en andere sterrenbeelden en de vragen die er leefden beantwoord.

Door de vele enthousiaste reacties kunnen we concluderen dat het een geslaagde avond is geweest.

 

 

 

 

Afdrukken E-mailadres