De buiten wetenschappelijke ontstaansgeschiedenis van de kosmos
Waarnemingen met de ‘James Webb Space Telescope’ lijken aan te nemen dat een aantal kosmische structuren er eerder waren dan tot nu toe werd gedacht.
Door drs. Robert de Jong
Sinds mijn 16de geef ik al lezingen en cursussen op het gebied van de sterrenkunde en aanverwante wetenschappen, en sinds een jaar of 15 heb ik me daarbij gespecialiseerd in controversiële onderwerpen. Dat doe ik altijd op wetenschappelijke basis en als de wetenschap ons in de steek laat, blijft de filosofie over. Op het moment dat je nadenkt over hoe het heelal begonnen is, dan laat de wetenschap ons in de steek. Theorie is er genoeg, maar waarnemen van dit begin van ons universum is praktisch onmogelijk en theoretisch wordt aangetoond dat dit praktisch onmogelijk. Ofwel het is niet te verifiëren en dus vervalt de wetenschap eigenlijk in een filosofie.
Ratio+
Daar komt bij dat het gedachtengoed van de wetenschap alleen de ratio als waardevol acht. Dat mag er zeker zijn. Echter stopt de ratio bij de vraag waar de kosmos vandaan komt, en zie ik het geloof in de schepping en een ‘externe actor’ die met voorbedachten rade dit heelal ontworpen heeft als meerwaarde, en niet als tegenstelling. Ook het geloof is het onderzoeken waard. Juist doordat de wetenschap op de stoel gaat zitten van deze ‘externe actor’:
De wetenschap ontwerpt
De wetenschap ziet de ontstaansgeschiedenis van het universum als een langzaam maar gestaag proces. In het begin was er een ‘structuurloze’ mist bol die langzaam maar zeker clusters, sterrenstelsels en sterren en planeten en mensen leverde op basis van bekende wetenschappelijk wetmatigheden. Zelf geef ik in mijn lezingen al 15 jaar aan dat de structuur er in het begin al was, en daarna in verval raakte. De 2e hoofdwet van de thermodynamica ofwel de wet van de entropie geeft dit aan: ‘Chaos kan alleen maar toenemen’. Dat geldt ook voor ons mensen. Wij houden onze lage entropie intact doordat we actief onze omgeving daarvoor gebruiken. Denk daarbij aan eten en drinken. De entropie van die planten en dieren neemt wel heel snel toe… Na ons overlijden neemt de entropie wel snel toe.
De James Webb Space Telescope heeft aangetoond dat deze structuren er al eerder waren, ook al is er meer onderzoek nodig om dit meer body te geven. Daar is het nog wat vroeg voor. Dat riekt naar schepping in welke vorm dan ook. Meer wetenschappelijk gezegd riekt dit naar een vroegtijdig ontstaan van in elk geval de grootschalige structuren.
Daar komt bij dat de wetenschap niet om kan gaan met een ‘structuurloos’ begin van het heelal. In dat geval is er geen enkele reden om daarna structuren te krijgen uit dit structuurloze. Ofwel: Waarom ontstaat er op een bepaalde plek in het heelal een cluster of sterrenstelsel als de gemiddelde dichtheid perfect overal hetzelfde is. De entropie begint in zo’n heelal met een oneindig grote waarde.
Aan de andere kant kan de wetenshap er ook niet mee omgaan dat er direct na aanvang van het universum al structuur was, want dan stel je de vraag waar die structuur dan vandaan komt en daar komt de wetenschap puur sang niet meer uit.
Ofwel wetenschappelijk bezien was het begin van het heelal te ‘bijna structuurloos’ om uit te leggen waardoor jij dit verhaal nu kunt lezen. En de rimpelingen in de kosmische achtergrondstraling maakt aannemelijk dat dit waar is.
Interactieve avond over ontdekkingen JWST
De nieuwe ontdekkingen van de JWST leveren veel nieuwe vragen op. Wanneer zijn de eerste structuren ontstaan of is er misschien toch sprake van ‘intelligent design’. Op maandagavond 5 januari organiseert afgestudeerd sterrenkundige Robert de Jong om 20:00 uur bij hem thuis een interactieve avond over deze vragen met veel ruimte voor eigen inbreng en discussie. Je kunt je vooraf aanmelden voor deze avond door hem een mailtje te sturen.
Robert de Jong
Arendshorst 48
Barneveld
Email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Meer lezen van drs. Robert de Jong:
- Tsunami’s op de Zon
- Waarom zien we geen Iridium flares meer?
- ‘CHANGING LOOK’ EVENTS IN ACTIVE GALACTIC NUCLEUS’
- De statistieken van de natuur
- Informatie kan niet verloren gaan
- Vakkundige kennisontwikkeling binnen de sterrenkunde
- Vroegtijdig uitgeblust heelal
- Circulaire redeneringen
- Lancering James Webb Telescope
- Lenswerking van een Supernova
- Via Pluto naar Arrokoth
- Koloniseren van de ruimte wordt actueel
- Water moet zich concentreren
- Kennis bouwen we steeds sneller op!
- Laat die barst maar gauw komen bij CERN!
- 'Ommuamua is een buitenaards artefact'
- Het universum is slechts één hartslag van een kloppend hart.
- Onbeperkte 'schone' energie.
Robert de Jong studeerde van 1982 tot en met 1988 Astronomie aan de Universiteit van Utrecht. Nadat hij zijn opleiding heeft voltooid neemt zijn carrière een verrassende wending. Hij kiest voor de ICT gaat werken voor het softwarebedrijf Baan. Binnen dit bedrijf, dat later zou worden overgenomen door de Amerikaanse software gigant Infor begint hij als programmeur en groeit hij door tot Senior Solution Architect. Zijn liefde en passie voor het vak Astronomie heeft hij echter nooit verloren.
In 1998 start hij samen met een aantal waarneem vrienden Sterrenvereniging Astra Alteria in Putten. Al snel neemt hij de rol van Voorzitter voor zijn rekening en in die hoedanigheid probeert hij het prachtige vak sterrenkunde voor een groter publiek toegankelijk te maken. Robert is een ‘kar trekker’ pur sang. Hij mobiliseert vrijwilligers, organiseert lezingen en waarneemavonden, stelt cursussen en lesmateriaal samen, ontwikkeld een website en ledenportaal bezoekt scholen en weet als geen ander de media te bereiken. De vereniging groeit dan ook flink onder zijn leiding en ontplooit zelfs activiteiten in Ede. In 2010 wordt Sterrenvereniging Astra Alteria, werkzaam in de regio Gelderland: Noordwest-Veluwe en Gelderse Vallei, door het bestuur van de KNVWS als regionale vereniging erkend. Door zijn vele werkzaamheden in het buitenland is Robert de afgelopen jaren meer naar de achtergrond getreden, maar is nog steeds een ambassadeur van de vereniging.