• Home
  • Blog
  • Waarnemen met Sterrenvereniging Astra Alteria

Waarnemen met Sterrenvereniging Astra Alteria

In oktober en november zijn een aantal leden van Sterrenvereniging Astra Alteria met hun telescoop en/of hun verrekijker op pad geweest.


Vrijdag 28 oktober: 2e waarneemavond in Putten

Helaas ook op deze 2e waarneemavond te veel bewolking en dus een binnenprogramma. Een mooie gelegenheid om na te praten over de lezing over zwaartekrachtgolven die een paar dagen eerder in Hof van Putten door professor Frank Linde werd gegeven. Ondanks dat de lezing op sommige momenten vrij technisch was,  kon iedereen het goed te volgen. Ook werd er nagepraat over de gedeeltelijke zonsverduistering die veel leden op dinsdag hadden waargenomen.
Kees liet op www.spaceweather.com zien dat de impact van Dart een mini komeetstaart heeft teweeggebracht van enkele duizenden kilometers lang. De baan van planetoïde Dimorphos is inderdaad veranderd. Dus missie geslaagd! Op dezelfde website wordt een stuk besproken over de sterkste Gamma Ray Burst (GBR) ooit. Deze werd op 9 oktober gedetecteerd. Op een afstand van 2,4 miljard lichtjaar is na een supernova-explosie een zwart gat ontstaan. De bijnaam voor deze waarneming is BOAT (Biggest of All Time). Aan de hand van een Volkskrant artikel wordt gefilosofeerd over de vraag: waarom is er iets? Nog meer artikelen passeerden de revue en ook werden er populairwetenschappelijke boeken uitgewisseld. Tenslotte ook nog aandacht voor de sterrengids 2023 die Kees met korting kan aanschaffen.

 

Zaterdag 29 oktober: Nacht van de nacht

Op de jaarlijkse nacht van de nacht was Sterrenvereniging Astra Alteria op twee locaties aanwezig. Op de Schaapskooi in Ermelo, een ideale locatie met weinig lichtvervuiling en bebouwing in de omtrek, waren Kees en Michel aanwezig met hun telescoop en Gert gaf uitleg over Stellarium. Aan het begin van de avond was het erg bewolkt maar omdat er minder bewolking werd voorspelt werden de telescopen opgesteld. Tussen de bewolking door lieten de planeten Jupiter en Saturnus zich zien en daarop konden de telescopen worden uitgelijnd. Gelukkig maar! Want het was met ruim 500 bezoekers erg druk. Lange rijen bezoekers stonden voor de telescopen om Jupiter en zijn maantjes van dichtbij te zien. Door de drukte was er geen gelegenheid om andere objecten in het vizier te nemen.
In Barneveld, op landgoed Schaffelaar, was het met bijna 300 bezoekers ook erg druk. Stefan, Jan en Ellen lieten de bezoekers genieten van de planeet Jupiter als deze even door de bewolking te zien was. Ook in Barneveld lange rijen voor de telescopen. Gert demonstreerde Stellarium en had een presentie over Jupiter en Saturnus samengesteld. De flyers die Geert had gemaakt werden tijdens dit evenement uitgedeeld.Vrijdag 4 november: Waarneemavond bij ‘In Goede Aarde’ Ede

Een kleine groep vandaag. Ondanks de bewolking konden we al snel Jupiter, Saturnus en de Maan in beeld nemen. Michel had een azimutale Schmidt-Cassegrain telescoop en Stefan zijn verrekijker(s) op statief. Zo konden we het beeld met elkaar vergelijken. Het was een erg vochtige avond (bijna mist), desondanks lukt het om Uranus in beeld te krijgen. Wel erg lastig om de planeet goed te herkennen, want het beeld was niet heel duidelijk. Toch was een lichte blauwe gloed zichtbaar. Wel nadat Gert had geholpen om de Telescoop via twee sterren uit te lijnen. Gerben had een binnen programma voorbereid, maar omdat het rustig bleef en de omstandigheden buiten goed waren voegde hij zich bij de waarnemers buiten.
We kregen bezoek van Noam en zijn vader. Noam had een eigen telescoop mee en had zich sinds april van dit jaar verdiept in de sterrenkunde. En dat was te merken! Hij bestuurde zijn manuele telescoop behendig en wist zonder problemen de planeten of zelfs verder gelegen objecten in het beeld te krijgen. Hier had hij geen computergestuurd go-to opstelling voor nodig. Daarnaast wist hij ook vaak de benaming die het object in de (Messier)catalogus heeft. Hij is zo’n enthousiast waarnemer dat hij sinds kort zelfs lid van onze vereniging is. Aankomende vrijdag is er een waarneemavond in Putten (Meer info bij Kees Witteveen: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.). De week daarna op 2 december is er een waarneemavond in Ede.


Afdrukken E-mailadres