Zwaartekracht assistentie

In 1975 stopte het Apollo programma, en heeft het tot 2022 geduurd voordat er opnieuw weer een ruimtetoestel naar de Maan gaat. Dit keer is het doel geheel anders.

Door drs. Robert de Jong

Destijds had het stilzwijgend een politiek doel. Maar toch zijn er maanstenen deze kant op gekomen en onderzocht. Natuurlijk was het lopen en rijden op de Maan nieuw, waar de zwaartekracht een zesde deel is van die op Aarde. Ondertussen werd er vele nieuwe technologie met succes uitgeprobeerd. Maar goed dit alles kostte 257 miljard USD.

De Artemis I heeft hele andere doelen. Het was bewijzen dat de NASA met moderne technologie anno 2022 de ruimtereis weer kan maken, want de kennis van het Apollo programma was ver weggezakt. Zelfs het archief met kennis was er niet meer. Daarvoor is een vergelijkbare grote raket nodig als de Apollo van destijds. In dit geval bring je geen satelliet om de Aarde, maar ga je zelf aan de aardse zwaartekracht ontsnappen. Dit is succesvol gebleken.

In 1975 waren we ook zo ver niet met de ‘gravity assist’. Nu wel, daar we de beweging van een ruimtetoestel goed kunnen doorekenen met moderne computers. Artemis I is een geweldig voorbeeld hiervan. Check deze Tweet maar eens en je zult je geweldig verbazen.

In 2023 gat de NASA weer op stap, maar dan met Artemis II. Dan gaan er ook astronauten mee. Daarna komt Artemis III die astronauten opnieuw doet landen op de Maan. Uiteindelijk moet dit gaan leiden tot een permanente maanbasis, waarvan het onderkomen met een 3D printer geprint is uit materialen die op de Maan gewoon aanwezig zijn. Het water om te leven en te bouwen komt van de maanpolen vandaan. Dat is het idee. Dat scheelt extreem veel geld om de bouwmaterialen vanaf de Aarde steeds te lanceren en op de Maan steden te gaan bouwen. En bovendien heb je dan als astronaut wat te drinken.


Robert de Jong studeerde van 1982 tot en met 1988 Astronomie aan de Universiteit van Utrecht. Nadat hij zijn opleiding heeft voltooid neemt zijn carrière een verrassende wending. Hij kiest voor de ICT gaat werken voor het softwarebedrijf Baan. Binnen dit bedrijf, dat later zou worden overgenomen door de Amerikaanse software gigant Infor begint hij als programmeur en groeit hij door tot Senior Solution Architect. Zijn liefde en passie voor het vak Astronomie heeft hij echter nooit verloren.
In 1998 start hij samen met een aantal waarneem vrienden Sterrenvereniging Astra Alteria in Putten. Al snel neemt hij de rol van Voorzitter voor zijn rekening en in die hoedanigheid probeert hij het prachtige vak sterrenkunde voor een groter publiek toegankelijk te maken. Robert is een ‘kar trekker’ pur sang. Hij mobiliseert vrijwilligers, organiseert lezingen en waarneemavonden, stelt cursussen en lesmateriaal samen, ontwikkeld een website en ledenportaal bezoekt scholen en weet als geen ander de media te bereiken. De vereniging groeit dan ook flink onder zijn leiding en ontplooit zelfs activiteiten in Ede. In 2010 wordt Sterrenvereniging Astra Alteria, werkzaam in de regio Gelderland: Noordwest-Veluwe en Gelderse Vallei, door het bestuur van de KNWS als regionale vereniging erkend. Door zijn vele werkzaamheden in het buitenland is Robert de afgelopen jaren meer naar de achtergrond getreden, maar hij is nog steeds een ambassadeur van de vereniging. Sinds augustus 2020 is hij erelid van Sterrenvereniging Astra Alteria.

Meer lezen van drs. Robert de Jong:Afdrukken E-mailadres