Ontdek het donker!

De Nacht van de Nacht wordt dit jaar voor de 14e keer georganiseerd. Astra Alteria is ook dit jaar weer op twee locaties aanwezig!

Tegenwoordig is het al lang niet meer alleen de bewolking die roet in het eten van een sterrenliefhebber gooit. Het is de overdaad aan straatverlichting of felle en verkeerd gerichte lampen die ervoor zorgen dat de sterrenhemel nauwelijks meer zichtbaar is. Er zijn tal van andere gevolgen die zwaarder wegen en een enorm negatieve invloed op onze samenleving hebben. De verkwisting van elektriciteit zorgt niet alleen voor economische schade maar heeft enorme gevolgen voor mens, dier en milieu. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de verstoring van de nachtrust van mens en dier en daarmee hun dagelijkse ritme. De massale toepassing van ledverlichting zorgt ervoor dat de vervuiling meer zal toenemen, terwijl ons biologisch systeem extra gevoelig is voor blauw licht. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat Nederland tot de meest ‘lichtvervuilde’ plaatsen op aarde hoort.
Dit jaar organiseren de provinciaalse natuur- en milieufederaties voor de 14e keer de ‘Nacht van de nacht’. Op de nacht waarop de zomertijd eindigt doven een aantal gemeentes, bedrijven en huishoudens hun verlichting om aandacht te vragen voor lichtvervuiling en energiebesparing op verlichting. Plaatselijke natuureducatiecentra, IVN-afdelingen, boswachterijen, sterrenwachten, wandelverenigingen en milieugroepen organiseren gevarieerde lokale activiteiten gerelateerd aan het milieu of het duister.
Sterrenvereniging Astra Alteria is net als op de voorgaande edities op twee locaties aanwezig. Veel vrijwilligers zijn betrokken om er ook dit jaar een succes van te maken. Bij de Ermelosche Schaapskooi is het ’s nachts nog aardedonker. De ideale plek om door telescopen naar sterren en sterrenbeelden te kijken, voor een nachtexcursie over de hei en door het bos en voor presentaties over nachtdieren, vleermuizen en energiebesparing. Bezoekers worden vanaf 19.00 uur op muzikale wijze welkom geheten door doedelzakspeler Jan van Doornum. Om 19.20 uur opent dorpsdichter Fiet van Beek de Nacht met een speciaal hiervoor geschreven gedicht. Op ‘De Schaffelaar’ in Barneveld zijn mensen vanaf 19:30 welkom om het geheim van het donker te ontdekken. Je kunt daar een kijkje nemen in het nieuwe onderkomen van IVN Natuureducatie Barneveld, deelnemen aan een speurtocht op het landgoed en door een professionele telescoop naar de sterren en maan kijken.

Zaterdagavond 14 oktober aanstaande: 14e editie van Nacht van de nacht. Schaapskooi Ermelosche heide, Entree vrij, Aanvang 19:00 uur
De schaapskooi en bezoekerscentrum Ermelo zijn te vinden aan de Postweg, per auto alleen bereikbaar via de Drieërweg tussen Ermelo en buurtschap Drie. Kijk ook op www.schapedrift.nl.

Nacht van de nacht op de Schaffelaar, Entree 4 euro voor volwassenen, 2,50 voor kinderen tot 12 jaar, Aanvang 19:30 Adres: Stationsweg 2C, Barneveld.
Kijk ook op: https://www.ivn.nl/afdeling/barneveld/nieuws/nacht-van-de-nacht-op-de-schaffelaar

 

Bronvermelding:

https://www.nachtvandenacht.nl/activiteiten/

http://hemel.waarnemen.com/FAQ/Overig/007.html

https://www.deingenieur.nl/artikel/atlas-toont-lichtvervuiling

https://nl.wikipedia.org/wiki/Nacht_van_de_Nacht

Afdrukken E-mailadres