Het Mechanisme van Antikythera

In 1901 vinden duikers nabij een wrak voor het Grieks eiland Antikythera een mysterieus voorwerp dat wetenschappers versteld doet staan.

Op vrijdag 15 maart 2018 bezoekt Wim Horseling uit Putten de sterrenkijkdagen en vraagt de aanwezige leden van sterrenvereniging naar het Antikythera Mechanisme. Tot zijn verbazing blijkt kennis van de bijzondere mechanisme bij een aantal leden te ontbreken. Het mysterieuze voorwerp dat duikers naar zeesponzen, samen met een groot aantal kunstvoorwerpen, hebben gevonden blijkt een zeer geavanceerde analoge computer te zijn waarmee je ingewikkelde astrologische berekeningen kunt doen. Wim Horseling interesseert zich voor historie, tijdens de Puttense Wandel Challenge in dat jaar doet hij de geschiedenis van landgoed Groevenbeek en de rol die zijn familie daarbij speelt uit de doeken. Maar hij heeft ook een andere passie. Het maken en gebruiken van tandwielen voor verschillende toepassingen.
Met  zelf gemaakt tandwielen maakt hij een mechanisch schaalmodel van het zonnestelsel. Daarna werkt hij samen met de Ermelose kunstenaar Robbert van der Horst en maakt het mechanisme voor een kunstwerk en interactieve bewegwijzering voor kinderen. In de centrale hal van ziekenhuis St Jansdal hangt een grote atmosfeer van staal en glas, met in het midden de aarde. Hierom heen draaien voertuigen die door een stelsel van tandraderen in beweging worden gemaakt. Kinderen kunnen op deze manier ‘ een reis door de ruimte’ maken.

Zijn huidige project is misschien wel het meest uitdagende. Het maken van een nauwkeurige replica van het Antikythera Mechanisme. In de korte film over dit mysterieuze mechanisme leer je meer over de achtergrond en kom je erachter hoe ver Wim is gevorderd met zijn replica van het Antikythera Mechanisme.

{source}
<iframe src=”https://player.vimeo.com/video/364509669″ width=”640″ height=”360″ frameborder=”0″ allow=”autoplay; fullscreen” allowfullscreen></iframe>

{/source}


Meer weten over het Mechanisme van Antikythera?

Op maandagavond 14 oktober organiseert Sterrenvereniging Astra Alteria in Science Café Ede (Red’s Tapas Grill en Bar, Museumplein 3) om 20:00 een lezing over dit bijzondere fenomeen. De lezing wordt gegeven door Saskia Okkerman. Saskia Okkerman studeert natuur- en sterrenkunde in Nijmegen.