Perseïden barbecue

Op woensdag 12 augustus jl. heeft Astra Alteria de Vallende Sterren BBQ georganiseerd op de boerderij van Jan en Ellen Hoogendoorn in Kootwijkerbroek.

Het was weer als van ouds heel gezellig dankzij de gastvrije ontvangst en de prima voorbereidingen van Jan en Ellen. De middag begon met een presentatie over komeet 67P Churyumov Gerasimenko. Na de BBQ volgde ook nog het jaaroverzicht en daarna werd er in twee groepen waargenomen. Een betere dag en nacht als deze konden we ons niet wensen. Het weer weer werkte mee en doordat de maan niet zichtbaar was konden we optimaal profiteren van de heldere nacht. In de waarneem cirkel die onder leiding van Gert Gerbrands stond werden 47 vallende sterren gezien in 57 geregistreerde waarneem tijd. In de waarneem cirkel onder leiding van Robert de Jong werden er in 59 minuten 52 geregistreerd. Verreweg de meesten waren van magnitude 1, 2 en 3. Van alle waargenomen meteoren waren er 8% sporadisch (niet vanuit Perseus). Hieronder vindt je een compilatie van foto’s en film materiaal van de avond:

{source}
<iframe src=”https://player.vimeo.com/video/136448395″ width=”500″ height=”281″ frameborder=”0″ webkitallowfullscreen mozallowfullscreen allowfullscreen></iframe>
<p><a href=”https://vimeo.com/136448395″>Perseiden BBQ 2015</a> from <a href=”https://vimeo.com/user32285781″>Michel Jochems</a> on <a href=”https://vimeo.com”>Vimeo</a>.</p>
{/source}

Een groot deel van het filmmateriaal is afkomstig van opnames van omroep Gelderland die aanwezig was op de Perseïden BBQ. Klik op de onderstaande link voor hun artikel en compilatie: