E-mailadresAfdrukkenExport ICS

Lezing Putten: De aarde, een unieke planeet

Titel:
Lezing Putten: De aarde, een unieke planeet
Wanneer:
ma, 20. maart 2023, 20:00 h - 22:00 h
Locatie:
Hof van Putten - Putten, Gelderland
Categorie:
Lezing
Lezing Putten: De aarde, een unieke planeet

Omschrijving

Edwin van Schijndel

“De aarde, een unieke planeet”.

In ons zonnestelsel is de Aarde de enige plek waar we ons als menselijke soort thuisvoelen en de omstandigheden het toelaten dat we er kunnen leven, net als alle andere levensvormen die we er kennen. Andere planeten om de zon hebben zich nooit goed kunnen doorontwikkelen om er hogere levensvormen te kunnen laten ontstaan. Hoewel het niet geheel is uitgesloten is er een reële kans dat we alleen zijn in ons zonnestelsel.

De Aarde is dan ook de meest aangename leefomgeving die we kennen, ze bevat grote hoeveelheden vloeibaar water, er is actief vulkanisme, een dampkring waarin zuurstof aanwezig is en de Aarde kent een dynamische geologische geschiedenis. Nadat de planeet voldoende was afgekoeld in het prille ontstaan vormden er zich oceanen en kwam er ook leven. De omschakeling waarin dit gebeurde blijft vooralsnog een van de grote raadsels. Vast staat in elk geval dat er sindsdien van alles gebeurde, levensvormen stierven even zo snel uit als ze opkwamen en het supercontinent Pangaea viel uiteen tot de werelddelen zoals we die nu kennen. Klimaatveranderingen brachten zowel warme als koude periodes met zich mee en hadden grote invloed op het aangezicht van de planeet.

In deze lezing komen al deze zaken aan bod en zien we dat de Aarde een bijzondere positie inneemt tussen de andere werelden van ons zonnestelsel. De spreker laat dit aan de hand van een aantal voorbeelden zien en wil met de voordracht de toehoorders meer duidelijkheid geven in de geologische processen die de Aarde hebben gevormd.

De lezing start om 20.00 uur en vindt plaats in hotel Hof van Putten, Harderwijkerstraat 14, Putten.  De lezing is gratis voor leden van Astra Alteria; niet leden betalen € 6,00. 

Edwin bij telescoop Oudenbosch Tivoli 3 12 14 omslagffoto kopie
Edwin van Schijndel is een freelance docent en journalist met als interessegebied sterrenkundige en fysisch geografische onderwerpen, waarbij hij zelf aantekent dat een groot deel van dit werk op basis van "liefdadigheid" gebeurt, vrijwilligerswerk dus. Hiernaast is Edwin hoofdredacteur van het blad Mercurius van de Werkgroep Maan en Planeten en ook bestuurslid van de Werkgroep.


Locatie

Locatie:
Hof van Putten
Straat:
Harderwijkerstraat 14
Postcode:
3881 EH
Plaats:
Putten
Provincie:
Gelderland
Land:
Netherlands