E-mailAfdrukkenExport ICS

Science Café Ede: Stijging van de zeespiegel door milieufactoren

Titel:
Science Café Ede: Stijging van de zeespiegel door milieufactoren
Wanneer:
ma, 9. september 2019, 20:00 h - 22:00 h
Locatie:
Red's Tapas & Grill Bar - EDE GLD
Categorie:
Lezing
Science Café Ede: Stijging van de zeespiegel door milieufactoren

Omschrijving

De (verwachte) zeespiegelstijging door de verschillende milieufactoren die een belangrijke rol spelen in de laatste decennia.

Prof.dr. L.L.A. (Bert) Vermeersen

Welke invloed hebben de verschillende milleufactoren op de (verwachte) stijging van de zeespiegel? Het lijkt zo vanzelfsprekend: als gedeelten van de ijskappen van Groenland en Antarctica afsmelten, dan zal de zeespiegel stijgen. Gemiddeld over de oceanen is dat ook zo, maar regionaal kan de zeespiegel zelfs dalen door ijsafsmelt. Hoe dat zit zal tijdens de lezing mathematisch-fysisch worden afgeleid. Gravitatie, rotatie en deformatie van de vaste Aarde zorgen voor gecompliceerde patronen van zeespiegelverandering. Maar wat betekent dit dan voor de zeespiegel aan onze vaderlandse kusten?


Prof.dr. L.L.A. (Bert) Vermeersen is Planetaire Exploratie bij Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek (7/10e) en Civiele Techniek en Geowetenschappen (1/10e) bij de TU Delft en senior researcher bij het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ) op Texel (2/10e), gericht op zeespiegelonderzoek.

Hij heeft in maart 2010  heeft meegevaren op de clipper Stad Amsterdam in het kader van de VPRO-serie Beagle II ‘in het kielzog van Darwin’. De reis voerde van Perth naar Mauritius, waar hij GPS- metingen heeft gedaan om de absolute hoogte van de zeespiegel te bepalen - en de invloed van de zwaartekracht hierop. Een bijzonder interessante missie, waaraan ook collega's in Delft op afstand hebben meegeholpen.

Bert Vermeersen is van origine natuur- en sterrenkundige en gepromoveerd in de geofysica.


Locatie

Locatie:
Red's Tapas & Grill Bar
Straat:
Museumplein 3
Postcode:
6711NA
Plaats:
EDE GLD
Land:
Netherlands