E-mailAfdrukkenExport ICS

Science Café Ede: Zwaartekrachtsgolven

Titel:
Science Café Ede: Zwaartekrachtsgolven
Wanneer:
ma, 11. november 2019, 20:00 h - 22:00 h
Locatie:
Red's Tapas & Grill Bar - EDE GLD
Categorie:
Lezing
Science Café Ede: Zwaartekrachtsgolven

Omschrijving

Zwaartekrachtsgolven:
Een nieuw venster op ons Universum

prof. dr. Frank Linde

Een eeuw nadat Einstein zwaartekrachtsgolven –rimpelingen in de structuur van de ruimtetijd– introduceerde, zijn deze voor het eerst direct op Aarde gemeten. Deze golf kwam van de samensmelting van twee zwarte gaten (elk dertig keer zwaarder dan onze Zon) zo’n anderhalf miljard jaar geleden. Ondanks feit dat het piekvermogen in deze golf het vermogen van het complete zichtbare Universum kortstondig ruim overtrof, vereist de detectie onvoorstelbaar gevoelige instrumentatie. Sinds de eerste detectie zijn nog een aantal zwaartekrachtsgolven geregistreerd waaronder één als gevolg van de spectaculaire samensmelting van twee neutronensterren.

In deze lezing vertel ik over het fenomeen zwaartekrachtsgolven, de instrumentatie om ze te meten en de metingen die we de afgelopen paar jaren reeds gedaan hebben en wat we daarvan geleerd hebben en nog kunnen leren. Vervolgens neem ik u mee naar onze ambities voor de toekomst waarin de grensregio Zuid-Limburg als mogelijke locatie voor de Einstein Telescope een bijzondere positie heeft.

Frank Linde is een van de toonaangevende wetenschappers in Nederland op het gebied van de hoge-energiefysica – elementaire deeltjesfysica. Hij heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan de zoektocht naar nieuwe deeltjes en het bepalen van hun karakteristieken.

Lindes bijdragen aan het ontwerp en de bouw van de hypergevoelige ATLAS-detector bij CERN’s Large Hadron Collider zijn algemeen erkend. De ATLAS-detector is een van de twee instrumenten waarmee uiteindelijk in 2012 het Higgs-deeltje is ontdekt.

Daarnaast heeft Linde zich actief ingezet voor een versterking van het astrodeeltjesfysica-onderzoek in Nederland door ‘zijn’ instituut – Nikhef – te betrekken bij de speurtochten naar de directe detectie van zwaartekrachtsgolven (Virgo experiment) en de enigmatische donkere materie (XENON experiment).


Locatie

Locatie:
Red's Tapas & Grill Bar
Straat:
Museumplein 3
Postcode:
6711NA
Plaats:
EDE GLD
Land:
Netherlands