E-mailAfdrukkenExport ICS

Science Café Ede: Recente ontwikkelingen in de Natuurwetenschap

Evenement

Science Café Ede: Recente ontwikkelingen in de Natuurwetenschap
Titel:
Science Café Ede: Recente ontwikkelingen in de Natuurwetenschap
Wanneer:
ma, 11. november 2019, 20:00 h - 22:00 h
Locatie:
Red's Tapas & Grill Bar - EDE GLD
Categorie:
Lezing

Omschrijving

Recente ontwikkelingen in de natuurwetenschap

prof. dr. Frank Linde

De ontwikkeling in natuurwetenschap en techniek staat niet stil. Het Nationaal instituut voor subatomaire fysica (Nikhef) zoekt mee naar antwoorden op een aantal van de grootste vragen in de natuurkunde, zoals: waar is het universum van gemaakt, en hoe werkt het precies? Bij de ontdekking van het wereldberoemde Higgs deeltje hebben wetenschapper en technici van het Nikhef een belangrijke rol gespeeld. De basis voor Nikhef's onderzoek zijn innovatieve technologieën en ultramoderne apparatuur, die zij in nauwe samenwerking met Industriële partners ontwikkelen.

Frank Linde is een van de toonaangevende wetenschappers in Nederland op het gebied van de hoge-energiefysica – elementaire deeltjesfysica. Hij heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan de zoektocht naar nieuwe deeltjes en het bepalen van hun karakteristieken.

Lindes bijdragen aan het ontwerp en de bouw van de hypergevoelige ATLAS-detector bij CERN’s Large Hadron Collider zijn algemeen erkend. De ATLAS-detector is een van de twee instrumenten waarmee uiteindelijk in 2012 het Higgs-deeltje is ontdekt.

Daarnaast heeft Linde zich actief ingezet voor een versterking van het astrodeeltjesfysica-onderzoek in Nederland door ‘zijn’ instituut – Nikhef – te betrekken bij de speurtochten naar de directe detectie van zwaartekrachtsgolven (Virgo experiment) en de enigmatische donkere materie (XENON experiment).


Locatie

Locatie:
Red's Tapas & Grill Bar - Website
Straat:
Museumplein 3
Postcode:
6711NA
Plaats:
EDE GLD
Land:
Netherlands