E-mailAfdrukkenExport ICS

Lezing Putten: De toekomst van ons zonnestelsel

Evenement

Lezing Putten: De toekomst van ons zonnestelsel
Titel:
Lezing Putten: De toekomst van ons zonnestelsel
Wanneer:
ma, 28. oktober 2019, 20:00 h - 22:00 h
Locatie:
Hof van Putten - Putten, Gelderland
Categorie:
Lezing

Omschrijving

De toekomst van ons zonnestelsel

Edwin Mathlener

Ongeveer 4,5 miljard jaar geleden is de zon met zijn planetenstelsel ontstaan uit een grote samentrekkende gaswolk. Sindsdien schijnt de zon met een opmerkelijk constante helderheid, maar schijn bedriegt. In die tijd is de zon zo'n 10% in helderheid toegenomen. Dat het hier op aarde niet evenzeer warmer is geworden, ligt vooral aan de temperatuurshuishouding van onze planeet. Maar uiteindelijk zullen we hier op aarde de effecten gaan merken. Ofschoon de zon nog ruim 5 miljard door kan gaan met waterstof verbranden in zijn kern, wordt het waarschijnlijk over 1 miljard jaar al te heet op aarde om leven mogelijk te laten zijn. Maar Mars warmt tegen die tijd geleidelijk op en krijgt een geschikter klimaat om leven te onderhouden. Nog warmer wordt het als de zon opzwelt tot rode reus. Mercurius, Venus en waarschijnlijk ook de aarde zullen door de reus worden dood gekookt en opgeslokt. Maar de ijsmanen van de reuzenplaneten zullen dan juist smelten en grote oceanen krijgen. Maar uiteindelijk eindigt de zon als een afkoelende witte dwerg, en de resterende planeten en manen gaan tegen die tijd opnieuw, en nu voorgoed, in de diepvries. 
In deze tijd zal echter ook de omgeving van de zon veranderen. De Andromedanevel beweegt langzaam maar gestaag naar onze eigen melkweg en uiteindelijk zullen deze twee stelsels samensmelten. Bij zo'n versmelting worden vele sterren weggeschoten uit de stelsels en daar zou ook onze zon bij kunnen horen. Tot slot zullen we speculeren over de verre toekomst van het heelal en de gevolgen voor onze zon, of voor wat daar dan nog van over is...

Sinds mijn kindertijd ben ik in sterrenkunde geïnteresseerd. Als tiener werd ik lid van de Jongerenwerkgroep voor Sterrenkunde (JWG) en de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Weer- en Sterrenkunde (KNVWS). Na de middelbare school heb ik sterrenkunde gestudeerd in Utrecht. Na afronding van deze studie, in 1988, ben ik niet doorgegaan als wetenschapper, maar ben ik - na een klein intermezzo als leraar - gaan werken bij een wetenschappelijke uitgeverij. Daar heb ik diverse technische functies gehad en van 1998 tot eind 2009 ben ik daar vooral betrokken geweest bij de ontwikkeling en implementatie van webapplicaties. 

Parallel aan mijn studie en werk ben ik altijd actief geweest met het organiseren van sterrenkundige activiteiten en het populariseren van sterrenkunde. Ik ben bestuurlijk actief geweest in JWGKNVWS,Stichting 'De Koepel'Stichting Universum en Sonnenborgh - museum & sterrenwacht

Van eind 2009 tot eind 2013 was ik in dienst van Stichting 'De Koepel', een informatiecentrum over sterrenkunde, weerkunde en ruimte-onderzoek. Tot half 2012 was ik directeur van deze stichting en nadat 'De Koepel' een beoogde fusie startte met Sonnenborgh - museum & sterrenwacht ben ik aangebleven als Manager Publicaties, o.a. als hoofdredacteur van Zenit (een functie die ik in 1993-1996 ook al eens vervulde). 
'De Koepel' heeft m.i.v. 2014 haar activiteiten gestaakt en haar uitgaven ZenitSterrengids en later ook Sterren & Planeten zijn voortgezet door Stip Media in Alkmaar. Dat was voor mij ook het moment om na 25 jaar te stoppen als redacteur van Zenit. Wel werk ik nog steeds mee aan deSterrengids (sinds 2011) en Sterren & Planeten(sinds 1992). 

In april 2014 ben ik opnieuw begonnen bij de wetenschappelijke uitgeverij waar ik vroeger werkte en sterrenkunde is nu voor mij weer een ontspannende nevenactiviteit. Zo ben ik nog steeds actief als vrijwilliger van Sonnenborgh, o.a. als rondleider en cursusdocent.   
Meer info op  https://www.edwinmathlener.nl/  
 


Locatie

Locatie:
Hof van Putten
Straat:
Harderwijkerstraat 14
Postcode:
3881 EH
Plaats:
Putten
Provincie:
Gelderland
Land:
Netherlands