E-mailAfdrukkenExport ICS

Lezing Putten: Het ontstaan van de maan (gaat niet door)

Titel:
Lezing Putten: Het ontstaan van de maan (gaat niet door)
Wanneer:
ma, 30. maart 2020, 20:00 h - 22:00 h
Locatie:
Hof van Putten - Putten, Gelderland
Categorie:
Lezing
Lezing Putten: Het ontstaan van de maan (gaat niet door)

Omschrijving

Beste bezoekers van de lezingen van Astra Alteria,
 
Het advies van de overheid is om bijeenkomsten van meer dan 100 personen, in het kader van de Corona virus bestrijding af te lasten. Tevens behoort de sterrenclub enigermate bij de genoemde risicogroepen (er zijn diverse personen boven de 70 jaar). Gezondheid staat voorop. Daarom heeft het bestuur besloten de lezing van 30 maart te laten vervallen. We houden jullie tijdig op de hoogte over het al dan niet doorgaan van de volgende activiteiten en blijven de adviezen van de overheid volgen.
 
het ontstaan van de maan

Prof. dr. Wim van Westrenen, Vrije Universiteit Amsterdam

Het klassieke model voor de vorming van onze Maan, ontwikkeld rond 1975, gaat uit van een botsing tussen onze jonge Aarde en een planeet ter grootte van Mars, genaamd Theia. Volgens dit model zijn de brokstukken van deze botsing zijn deels in een baan om de Aarde terechtgekomen, en samengeklonterd tot de Maan. Computersimulaties van deze botsing voorspellen dat meer dan de helft, en misschien wel 90 procent, van het materiaal dat de Maan vormt afkomstig is van Theia, niet van de Aarde. Dit resultaat is in directe tegenspraak met metingen aan de chemische samenstelling van Maanstenen, die juist aangeven dat de samenstelling van de Maan vrijwel identiek is aan de samenstelling van de buitenkant (mantel + korst) van de Aarde. Dit fundamentele probleem vraagt om een oplossing. In deze presentatie schets ik een alternatief model voor de vorming van de Maan, ontwikkeld in samenwerking met collega Rob de Meijer, dat wél volledig in overeenstemming is met de metingen aan Maanstenen. Ook zal ik ingaan op de nieuwste generatie botsingsmodellen, en zo laten zien dat we 50 jaar na de eerste Maanlanding nog steeds niet goed weten hoe de Maan is ontstaan.

Wim van Westrenen is hoogleraar Planetaire Evolutie aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Hij heeft geochemie gestudeerd in Utrecht, is gepromoveerd in Bristol (U.K.), en heeft postdoctoraal onderzoek gedaan aan het Carnegie Institution of Washington (V.S.) en de ETH Zurich (Zwitserland). Zijn huidige onderzoek richt zich op het meten van fysische en chemische eigenschappen van vast en gesmolten gesteenten in het inwendige van de Maan en rotsachtige (exo)planeten.

Website: https://www.geo.vu.nl/~wvwest/


Locatie

Locatie:
Hof van Putten
Straat:
Harderwijkerstraat 14
Postcode:
3881 EH
Plaats:
Putten
Provincie:
Gelderland
Land:
Netherlands