E-mailAfdrukkenExport ICS

Lezing Putten: Kosmologie

Titel:
Lezing Putten: Kosmologie
Wanneer:
ma, 30. september 2019, 20:00 h - 22:00 h
Locatie:
Hof van Putten - Putten, Gelderland
Categorie:
Lezing

Omschrijving

Kosmologie

Interactieve lezing met ruimte om vooraf vragen te stellen

Robert de Jong

De kosmologie is de wetenschap die zich bezighoudt met de grootschalige stuur en de wordingsgeschiedenis van het heelal. Je mag ook universum zeggen of kosmos. Het scheppingsverhaal hoort daar niet bij, maar wel als je het kosmogonie noemt.

Beeldvorming. Kan dat wel?

Lang geleden was ik zelf een toehoorder bij een lezing over kosmologie. De spreker legde uit je nu een voorstelling moet maken van het heelal. Ja geloof het of niet, maar het aantal kubieke meters in het heelal is te schatten, maar het heelal zelf heeft geen rand; geen omtrek. Na zijn betoog bleef er minstens toehoorder hangen bij de gedachte dat dit dan toch voor te stellen moet zijn als een soort bal met ruimte erin. Vandaar zijn vraag aan de spreker: “Wat zitten er buiten het heelal”. De spreker gaf mijnsinziens best wat bot aan dat hij aan de vraag van de toehoorder begreep dat de toehoorder niet wist hoe het heelal in elkaar zat. En hij ging verder met zijn verhaal. Ja, ja: gewoon iemand laten hangen. Dat gaat dit keer niet gebeuren, ook al gaat het soms je bevattingsvermogen bijna te boven.

Structuurvorming

Het heelal bestaat grootschalig uit verzamelingen van sterrenstelsels. Bij elkaar zijn dit er zo’n 100 miljard. Een sterrenstelsel zelf is daarbij niet van belang. Die is slechts om en nabij de 100.000 lichtjaar breed. Die sterrenstelsels zijn ooit ontstaan uit een ‘oerzaadje’, maar tegelijk houden kosmologen niet van ‘oerzaadjes’, want dan komt de vraga op waar die oerzaadjes vandaan komen. Een beginstructuur is zeker nodig, maar niet te veel graag, want dan kom je er zonder een externe actor niet meer uit en kom je in de kosmogonie terecht.

Ik heb sterk het vermoeden dat ons beeld over het heelal ernstig tekort schiet. Het overgrote deel van het heelal bestaat uit donkere materie en donkere energie daar we anders niet meer de waarneemfeiten kunnen koppelen aan het theoretische beeld dat we van het heelal hebben. Het mag misschien nog een generatie duren, maar dan lachen we weer om hoe we nu over de samenstelling van het heelal nadenken.

Terugdenken

Als snel kom je bij de vraag hoe het heelal er vroeger uit zag en nog fundamenteler hoe het heelal begonnen is, of was het heelal er altijd al of bestaat het niet want we leven in een illusie? En als het heelal dan ooit begonnen is, waarom ontstond het op dat moment en wie deed dat? En hoe kan er dan een externe actor (c.q. God of Allah en/of een vijfde sturende dimensie) zijn die er al was voordat het heelal er was. Of was het heelal in de begintijd gewoon een doehetzelver. En hoe moet je nu een heelal voorstellen die zo groot is als een atoomkern want zo klein is het dan ooit geweest? En kun je iets zeggen over wat er was voordat het heelal begon?

Op deze avond geef ik antwoorden op alle vragen die je me stuurt (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.) tot uiterlijk 3 dagen voor aanvang van deze interactieve lezingsavond. Op de avond zelf mag je ook vragen stellen, maar vooraf gestelde vragen krijgen voorrang.

Robert de Jong heeft sterrenkunde gestuurd aan de Universiteit Utrecht en werkt nu als solution architect in de IT. Hij beschouwt zich autodidact op het gebied van de sterrenkunde en aanverwante wetenschappen en hij houdt zich overwegend bezig met controversiële onderwerpen.


Locatie

Locatie:
Hof van Putten
Straat:
Harderwijkerstraat 14
Postcode:
3881 EH
Plaats:
Putten
Provincie:
Gelderland
Land:
Netherlands