E-mailAfdrukkenExport ICS

Online lezing: Het zwarte gat in M87

Titel:
Online lezing: Het zwarte gat in M87
Wanneer:
ma, 22. februari 2021, 20:00 h - 22:00 h
Locatie:
Online
Categorie:
Lezing

Omschrijving

kan Een zwart gat kan ook de vorm van een torus aannemen?

Door Ir. Rob Roodenburg

Wetenschappers en astronomen kennen maar één vorm van zwarte gaten: een bol. Waarom eigenlijk?
De reden is eenvoudig, er is wel een oplossing van Einsteins Algemene Relativiteitstheorie (AR) voor een bol, maar niet voor een andere vorm, zoals een torus. Bovendien moet die bol nog van een constante dichtheid zijn, dan is de AR oplosbaar, de zogeheten Schwarzschild Oplossing. En als die bol van constante dichtheid gaat roteren, krijgen we de Kerr oplossing.

De Event Horizon Telescope Collaboration (EHTC) heeft als eerste een prachtig plaatje geproduceerd van het superzware zwarte gat in het centrum van sterrenstelsel M87. De auteurs laten zien hoe dit zwarte gat geen bol of puntmassa kan zijn, op basis van zowel de waarnemingen van het EHTC als de oorspronkelijke oplossingen van Karl Schwarzschild en Kerr. De vorm van een torus is precies wat we zien, zie figuur:

Rob Roodenburg is een TU-ingenieur die al 15 jaar bezig is om Einsteins Relativiteit aan Noethers behoudswetten te koppelen. Samen met 3 andere TU-ingenieurs Frans de Winter, Oscar van Duijn en Maarten Palthe hebben ze een aantal wetenschappelijke theoriën verder ontwikkeld en hierover een aantal boeken geschreven. Op hun website www.loop-doctor.nl vind je meer informatie.

Op maandag 22 februari a.s. kunt u zich vanaf 19.45 uur kunt u zich via onderstaande link aanmelden. Dit kan via laptop, smartphone of tablet (met camera).

Deelnemen aan de online lezing van Astra Alteria

Er zal dan een scherm verschijnen met de vraag hoe u wilt deelnemen. Ons advies is om de app de downloaden en te installeren. Na het downloaden en installeren kunt u uw naam opgeven en deelnemen aan de online lezing (eventueel opnieuw op de link klikken). Vergeet niet te klikken op de groene button 'nu deelnemen'. Voor eventuele vragen kunt u bellen (06 41476474).of contact opnemen via de mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Locatie

Locatie:
Online
Land:
Netherlands

Omschrijving

De lezing wordt online gegeven.