E-mailAfdrukkenExport ICS

Lezing Ede: Het zwarte gat in M87

Titel:
Lezing Ede: Het zwarte gat in M87
Wanneer:
ma, 22. februari 2021, 20:00 h - 22:00 h
Locatie:
Marnix College, Junior Locatie - Ede, Gelderland
Categorie:
Lezing

Omschrijving

kan Een zwart gat kan ook de vorm van een torus aannemen?

Door Ir. Rob Roodenburg

Wetenschappers en astronomen kennen maar één vorm van zwarte gaten: een bol. Waarom eigenlijk?
De reden is eenvoudig, er is wel een oplossing van Einsteins Algemene Relativiteitstheorie (AR) voor een bol, maar niet voor een andere vorm, zoals een torus. Bovendien moet die bol nog van een constante dichtheid zijn, dan is de AR oplosbaar, de zogeheten Schwarzschild Oplossing. En als die bol van constante dichtheid gaat roteren, krijgen we de Kerr oplossing.

De Event Horizon Telescope Collaboration (EHTC) heeft als eerste een prachtig plaatje geproduceerd van het superzware zwarte gat in het centrum van sterrenstelsel M87. De auteurs laten zien hoe dit zwarte gat geen bol of puntmassa kan zijn, op basis van zowel de waarnemingen van het EHTC als de oorspronkelijke oplossingen van Karl Schwarzschild en Kerr. De vorm van een torus is precies wat we zien, zie figuur:

Rob Roodenburg is een TU-ingenieur die al 15 jaar bezig is om Einsteins Relativiteit aan Noethers behoudswetten te koppelen. Samen met 3 andere TU-ingenieurs Frans de Winter, Oscar van Duijn, Maarten Palthe en Maarten Palthe hebben ze een aantal wetenschappelijke theoriën verder ontwikkeld en hierover een aantal boeken geschreven. Op hun website www.loop-doctor.nl vind je meer informatie.

De lezing start om 20.00 uur en vindt plaats in Marnix College, Junior Locatie, Prins Bernhardlaan 25, Ede.
De lezing is gratis voor leden van Astra Alteria. Niet leden betalen 6 euro. Voor meer informatie zie www.astraalteria.nl


Locatie

Locatie:
Marnix College, Junior Locatie
Straat:
Prins Bernhardlaan 25
Postcode:
6713 MA
Plaats:
Ede
Provincie:
Gelderland
Land:
Netherlands
Marnix College, Junior Locatie