E-mailAfdrukkenExport ICS

Online lezing: Relatie aarde, zon en maan

Titel:
Online lezing: Relatie aarde, zon en maan
Wanneer:
ma, 12. april 2021, 20:00 h - 22:00 h
Categorie:
Lezing

Omschrijving

Relatie aarde, zon en maan

Ellen Bruijns


Hoe beïnvloeden aarde, zon en maan elkaar? Wat weten we over de zon en maan en hoe komen we aan die gegevens?

De zon en maan zijn van belang voor onze orde en hebben invloed op ons klimaat. De zon is onze enige energiebron. Hoe zit dat nu precies met zonne- en windenergie?

Tijdens deze lezing krijgt u, op een duidelijke manier, uitleg hoe de zon, maan en aarde zelf in samenspel ons leven op aarde beïnvloeden.
U krijgt eindelijk antwoord op vragen zoals: Waarom lijken de maan en zon groter aan de horizon?

Waarom zien wij nooit de achterkant van de maan en is de maan echt eivormig? Waarom is het in de winter kouder terwijl de aarde dan dichter bij de zon staat? Wat is een maansverduistering en waarom is de maan dan rood? Is het echt donker midden op de dag bij een zonsverduistering? Waar wordt eb en vloed door veroorzaakt? Wat is het effect van zonne-energie en zonnestraling op ons magneetveld en op onze aarde.

Uiteraard komen de vragen die U zelf nog heeft ook aan bod!
 
Ellen Bruins is al vanaf jonge leeftijd gefascineerd door de Sterrenhemel en is vanaf haar 11e jaar actief bezig in de sterrenkunde.
Ze heeft Jarenlange ervaring met het geven van lezingen op sterrenkunde gebied voor scholen, specifieke groepen en voor het grote publiek.
Als gepassioneerd en zeer ervaren zonsverduistering waarnemen (20 TSE’s) is ze de hele wereld rond gereisd. Ze is als zodanig betrokken bij de oprichting van de Solar Eclipse Community en was spreker op de 1ste Eclipse Conference. Als enige Nederlander is ze opgenomen in het advies team voor het boek  ‘Totality - the Total Solar Eclipse guide 2017’ van Fred Espenak (eclips specialist van NASA). Ellen Bruins heeft als een eenmansproject een eigen observatorium ontworpen en gebouwd. In de jaren 80 en 90 werd Ellen veel geraadpleegd door de lokale en nationale pers over tal van astronomische onderwerpen. Met name over zonsverduisteringen, maar ook over de Komeet Shoemaker-Levy 9 die tussen 16 en 22 juli 1994 insloeg op de planeet Jupiter. Sinds 2014 is ze als vrijwilliger werkzaam bij Sterrenwacht Halley in Vinkel en geeft ze astronomische lezingen op sterrenwachten, basisscholen en ouderen verenigingen.

Beroepsmatig is Ellen ooit begonnen als wetenschappelijk onderzoeker in Rotterdam. In het vervolg van haar carrière heeft ze zich ontwikkeld als technisch engineer. Als troubleshooter voor semiconductor industrie, medische en laboratorium instrumenten en enorme elektronenmicroscopen (Electron-beam machining) is ze de hele wereld rond gereisd. In die rol heeft ze ook technische trainingen en presentaties gegeven.

Meer info vind u op haar eigen website: https://lnastronomy.weebly.com/

Hoe kunt u de lezing online bijwonen?

Op maandag 12 april a.s. kun u zich vanaf 19.55 uur kunt u zich via onderstaande links aanmelden. Dit kan via laptop, smartphone of tablet.
Via een chatfunctie kunt u vragen stellen. 

20:00u - 20:40u: Relatie Aarde, Zon en Maan eerste deel

PAUZE

20:50u - 21:30u: Relatie Aarde, Zon en Maan tweede deel

Er zal dan een scherm verschijnen met de vraag hoe u wilt deelnemen. Ons advies is om de app de downloaden en te installeren. Na het downloaden en installeren kunt u deelnemen aan de online lezing (eventueel opnieuw op de link klikken) via de volgende stappen: