E-mailadresAfdrukkenExport ICS

Lezing Putten: Moestuintje op Mars

Titel:
Lezing Putten: Moestuintje op Mars
Wanneer:
ma, 29. november 2021, 20:00 h - 22:00 h
Locatie:
Cultureel Centrum Stroud - PUTTEN|
Categorie:
Lezing
Lezing Putten: Moestuintje op Mars

Omschrijving

Helaas kan de lezing Moestuintjes op Mars op a.s. maandagavond 22 november in Parkhotel Putten vanwege de gewijzigde coronamaatregelen niet doorgaan. Wel hebben we een goed alternatief gevonden bij het het nabijgelegen cultureel centrum Stroud. Daar was geen ruimte beschikbaar op 22 november, maar wel op de daaropvolgende maandagavond 29 november.
 
We nodigen u dus van harte uit voor de lezing Moestuintjes op Mars op maandagavond 29 november 2021 in Cultureel Centrum Stroud, Brinkstraat 91, 3881BP Putten. Aanvang:20.00 uur. 
 
In de pauze is vanwege de coronamaatregelen het restaurant niet open. Daarom kunt u desgewenst uw eigen verfrissing meenemen.door dr.ir. GWW (Wieger) Wamelink

Een moestuintje op de maan of Mars? Het blijkt perfect mogelijk. "Als je daar gaat wonen, moet je je eigen voedsel kunnen kweken", zegt Wieger Wamelink, die het Food For Mars & Moon-project leidt en deze lezing gaat geven. Zijn team onderzoekt ook de invloed van ruimtestraling op Mars op de planten en groenten en start binnenkort een onderzoek naar de werking van menselijke urine als meststof voor Marsplanten. Zowel maan- als marsgrond blijkt vruchtbaar. Alle planten groeiden op de maan- en Marsgrond op één na, spinazie. Ook de quinoaplant produceerde uiteindelijk geen zaad en de prei en bieslook groeiden erg traag. De resultaten zijn veelbelovend. Op mars is de opbrengst bijna net zo groot als op aarde en de groenten bleken ook perfect eetbaar en gezond: "We hebben met een massaspectrometer naar iets meer dan 500 plantstoffen gekeken bij de tomaten. Het blijkt dat de tomaten van de Marsbodem en die in de winkel identiek zijn. Ze bevatten dezelfde hoeveelheden eiwitten, koolhydraten en zetmelen". Een moestuintje op Mars heeft veel voeten in de aarde en vergt veel onderzoek en voorbereiding. Meer hierover in deze lezing.

De lezing is gratis voor leden van Astra Alteria; niet leden betalen € 6,00. Coronabewijs /QR-code verplicht.

 
Wieger Wamelink is ecoloog en als exobioloog (ruimtelandbouwer) verbonden aan de Universiteit Wageningen. Hij onderzoekt of het mogelijk is om op Mars en de Maan een compleet ecosysteem te maken met behulp van o.a. schimmels, bacteriën, mensenpoep, regenwormen en grond zoals die op Mars aanwezig is. 

Meer info en bronnen:
 
 
 
 


Locatie

Locatie:
Cultureel Centrum Stroud
Straat:
Brinkstraat 91
Postcode:
3881 BP
Plaats:
PUTTEN|
Land:
Netherlands