E-mailadresAfdrukkenExport ICS

Lezing Ede: Bestaan zwarte gaten?

Titel:
Lezing Ede: Bestaan zwarte gaten?
Wanneer:
ma, 15. november 2021
Locatie:
Marnix College, Junior Locatie - Ede, Gelderland
Categorie:
Lezing
Lezing Ede: Bestaan zwarte gaten?

Omschrijving

Beste leden van Astra Alteria en bezoekers aan de lezingen.
 
Let op: de hieronder beschreven lezing vindt niet op a.s. maandagavond plaats, maar is verplaatst naar de daaropvolgende maandagavond 15 november.
 
Dit met dezelfde inleider, op dezelfde plaats en met dezelfde aanvangstijd. (Marnix College, Junior locatie te Ede, 15 november 20.00 uur)
Spreker Robert de Jong moet onverwacht voor zijn werk naar Finland, maar kan de lezing wel een week later geven.
 
Met excuses voor het ongemak. De lezing zal er overigens niet minder spannend door worden.
 
Met vriendelijke groet,
Geert Moormandrs Robert de Jong

Zwarte gaten zijn hemelobjecten met zeer veel massa op een onvoorstelbaar klein volume. Ze zijn er in het heelal in allerlei afmetingen en zijn bruikbaar om veel sterrenkundige waarnemingen te duiden.

In best veel nieuwtjes op sterrenkundig gebied worden de zwarte gaten erbij gehaald om nieuwe ontdekkingen te kunnen begrijpen. Enerzijds helpen de zwarte gaten zo om onze waarnemingen te begrijpen. Anderzijds blijft de vraag over wat dan precies een zwart gat is en of een zwart gat ook echt bestaat, wat zwart kun je per definitie niet zien in het heelal. En bevredigd het niet geheel dat je iets uitlegd met iets wat je niet kunt zien.  Wel hebben we flinke vorderingen gemaakt in het bestuderen van de invloedssfeer om de zwarte gaten.

Ook al zijn zwarte gaten niet direct zichtbaar te maken, toch is er inmiddels een groot foto- en filmarchief opgebouwd waarmee aangetoond wordt dat zwarte gaten toch bestaan, en waarmee we ons een beeld kunnen vormen van deze zeer bijzondere hemelobjecten waarbij onze natuurwetten kraken in alle voegen, en die de poort zouden zijn voor witte gaten om snel in een ander deel van het heelal te komen. Wat weten we zeker?

De lezing is gratis voor leden van Astra Alteria; niet leden betalen € 6,00. Coronabewijs /QR-code verplicht.

 


Robert de Jong studeerde van 1982 tot en met 1988 Astronomie aan de Universiteit van Utrecht. Nadat hij zijn opleiding heeft voltooid neemt zijn carrière een verrassende wending. Hij kiest voor de ICT gaat werken voor het softwarebedrijf Baan. Binnen dit bedrijf, dat later zou worden overgenomen door de Amerikaanse software gigant Infor begint hij als programmeur en groeit hij door tot Senior Solution Architect. Zijn liefde en passie voor het vak Astronomie heeft hij echter nooit verloren.
In 1998 start hij samen met een aantal waarneem vrienden Sterrenvereniging Astra Alteria in Putten. Al snel neemt hij de rol van Voorzitter voor zijn rekening en in die hoedanigheid probeert hij het prachtige vak sterrenkunde voor een groter publiek toegankelijk te maken. Robert is een ‘kar trekker’ pur sang. Hij mobiliseert vrijwilligers, organiseert lezingen en waarneemavonden, stelt cursussen en lesmateriaal samen, ontwikkeld een website en ledenportaal bezoekt scholen en weet als geen ander de media te bereiken. De vereniging groeit dan ook flink onder zijn leiding en ontplooit zelfs activiteiten in Ede. In 2010 wordt Sterrenvereniging Astra Alteria, werkzaam in de regio Gelderland: Noordwest-Veluwe en Gelderse Vallei, door het bestuur van de KNWS als nieuwe erkend. Door zijn vele werkzaamheden in het buitenland is Robert de afgelopen jaren meer naar de achtergrond getreden, maar is nog steeds een ambassadeur van de vereniging.

 


Locatie

Locatie:
Marnix College, Junior Locatie
Straat:
Prins Bernhardlaan 25
Postcode:
6713 MA
Plaats:
Ede
Provincie:
Gelderland
Land:
Netherlands
Marnix College, Junior Locatie