Afdrukken

Lezing Ede: Dreiging uit de ruimte

Titel:
Lezing Ede: Dreiging uit de ruimte
Wanneer:
ma, 7. februari 2022, 20:00 h - 22:00 h
Locatie:
Marnix College, Junior Locatie - Ede, Gelderland
Categorie:
Lezing
Lezing Ede: Dreiging uit de ruimte

Omschrijving

Meteorieten zijn de overblijfselen van kleine of grotere stukken ruimtepuin. Bijna altijd zijn dat brokstukken die zijn losgekomen bij de botsing van planetoïden. In de aardse dampkring veroorzaken ze een helder lichtverschijnsel, wat we een vuurbol noemen. De meteorieten die de aarde bereiken vertellen ons meer over de vorming van ons zonnestelsel en van (kleine) planeten. Er zijn ook stukken van de Maan en Mars op aarde gevonden, de Nederlandse meteoriet van Ellemeet kwam van Vesta. Hoe komen ze op aarde, wat is hun samenstelling en welke verassende conclusies kunnen er worden getrokken?

Inslagen zijn niet zonder risico's, zoals we op 15 februari 2013 in het Russische Chelyabinsk hebben kunnen zien. Wat zijn precies de risico’s en kunnen we ons tegen grote inslagen beschermen?

Deze lezing zal ook worden geïllustreerd aan de hand van een verzameling kleine meteorieten.

(Foto: Meteoorkrater in Arizona, USA)

Robert Wielinga (1962) is al sinds zijn 10e verzot op het heelal.  Hij is docent Natuurkunde in Utrecht en actief voor de sterrenwacht Sonnenborgh en voor de Sterrenkundige Kring Minnaert (afdeling van de KNVWS) in die stad. Hij was medeoprichter en bestuurslid van de European Association for Astronomy Education (EAAE). Voor zijn verdienste voor sterrenkunde-educatie en -popularisatie is de planetoïde 12644 Robertwielinga naar hem vernoemd.


Locatie

Locatie:
Marnix College, Junior Locatie
Straat:
Prins Bernhardlaan 25
Postcode:
6713 MA
Plaats:
Ede
Provincie:
Gelderland
Land:
Netherlands
Marnix College, Junior Locatie