E-mailadresAfdrukkenExport ICS

Perseïden Barbecue 2022

Titel:
Perseïden Barbecue 2022
Wanneer:
vr, 12. augustus 2022, 17:30 h - za, 13. augustus 2022, 00:30 h
Locatie:
Jan & Ellen Hoogendoorn - Kootwijkerbroek, Gelderland
Categorie:
Waarnemen

Omschrijving

Ook dit jaar zijn wij, op vrijdag 12 augustus vanaf 17:30, weer van harte welkom bij Jan en Ellen Hoogendoorn in Kootwijkerbroek voor een gezellige BBQ en het waarnemen van 'vallende sterren'.
 

Barbecue

Wanneer de eerste vakantieverhalen zijn uitgewisseld en de Barbecues rond 18:30 lekker op temperatuur beginnen te komen kunnen we gaan genieten van zelf meegebracht vlees of groenten. Je kun ook iets meenemen voor de gezamenlijke tafel. Denk hierbij aan een heerlijke salade eigen gemaakte Tzatziki. Astra Alteria zal zorgen voor borden, bestek, stokbrood en sauzen. Jan en Ellen hebben voldoende tafels en stoelen die we kunnen gebruiken. Maar als je zelf een (lig)stoel hebt die je later op de avond ook kunt gebruiken voor het waarnemen van de Perseïden, neem die dan gerust mee.

Presentatie en waarnemen door een Telescoop

Na de BBQ is het tijd voor een presentatie en een uitleg over het waarnemen van de meteoren. Maar het is ook de mogelijkheid om zelf iets te vertellen over je telescoop, je (nieuwe) fototoestel en de technieken die je hebt aangeleerd om sterren te fotograferen of om vragen te stellen over een onderwerp waar je meer van wilt weten. Je staat soms verstelt welke kennis binnen de vereniging aanwezig is. Er zullen verschillende telescopen opgesteld staan. Later op de avond/nacht is er daarom de mogelijkheid om Saturnus, Jupiter of andere hemellichamen door de telescoop te bekijken.

Waarnemen Perseïden

Als het rond 23:00 donker en helder genoeg is gaan we gezamenlijk de vallende sterren waarnemen.
We zullen dit jaar wel iets meer geduld en een scherp oog moeten hebben. De maan is namelijk voor de volle 100% verlicht en hierdoor zijn alleen de helderste meteoren zichtbaar. Vanaf 23:00 zou dit gaan om zo’n 5 per uur oplopend tot 16 later in de nacht (ochtend). Meteoren waarnemen kan zonder speciale instrumenten, een ligstoel en warme(!) kleding zijn voldoende.

Aanmeldformulier

Om een beeld te krijgen van het aantal deelnemers aan deze avond willen we graag dat onderstaand formulier wordt ingevuld. Introducees zijn van harte welkom. In het formulier kan worden aangegeven met hoeveel mensen je komt. Ook kun je in het formulier aangeven of je zelf een barbecue hebt en meeneemt.

Aanmeldformulier (link)

Een onverwachte meteoren piek

Dat natuurkundige verschijnselen niet altijd even goed te voorspellen zijn is te lezen in het eerder gepubliceerde artikel:

Een onverwachte meteoren piek (astraalteria.nl)

 


Locatie

Locatie:
Jan & Ellen Hoogendoorn
Straat:
Esvelderweg 5
Postcode:
3774 PC
Plaats:
Kootwijkerbroek
Provincie:
Gelderland
Land:
Netherlands