Afdrukken

Lezing Putten: Wernher von Braun en de V-2 raket

Titel:
Lezing Putten: Wernher von Braun en de V-2 raket
Wanneer:
ma, 24. april 2023, 20:00 h - 22:00 h
Categorie:
Lezing

Omschrijving

Tussen Droom en Daad: Tussen Droom en Daad: Wernher von Braun en de V-2 raket

Een jongensdroom, een militair vernietigingswapen en de eerste mensen op de maan. Dit zijn drie gezichten van de opportunist Wernher von Braun.


Door Hans Walrecht

Na de Eerste Wereldoorlog ontstaat er in Duitsland een “rakettenkoorts” als direct gevolg van de Vrede van Versailles in 1919. De presentatie laat zien waarom en hoe Duitsland raketten ontwikkelde met als eindresultaat de veertien meter lange A-4 raket. De ruimtevaart enthousiast Wernher von Braun was van groot belang bij deze ontwikkeling. Von Braun bleef dromen van reizen naar de planeten, maar zijn droom spatte uiteen… Aan het eind van de oorlog krijgt deze raket een nieuwe naam: V-2, van “Vergeldingswapen 2”. Er werden alleen al in Den Haag en omgeving meer dan 1000 V-2’s afgevuurd, met als gevolg veel schade en leed in Groot-Brittannië. De Britten bombardeerden vervolgens het onderzoekcentrum en lanceerplaats Peenemünde waarna de productie ondergronds ging.

De presentatie laat ook zien op welke wijze een V-2 gelanceerd werd en hoe de raket na de oorlog het begin vormde van de ruimtevaart, die uiteindelijk leidde tot de bemande maanlandingen. Zo kwam de droom van Von Braun alsnog uit.

De lezing start om 20.00 uur en vindt plaats in hotel Hof van Putten, Harderwijkerstraat 14, Putten.  De lezing is gratis voor leden van Astra Alteria; niet leden betalen € 6,00. 

 

Hans Walrecht is als leraar in het basisonderwijs en het speciaal onderwijs (moeilijk lerende kinderen) werkzaam geweest. De educatieve kant van ICT speelde gedurende een groot deel van zijn werkzame leven een belangrijke rol. Ook heeft hij een aantal Europese schoolprojecten gecoördineerd waarbij ICT leidend was. Hans heeft een brede interesse en heeft een passie voor geschiedenis en techniek. Al meer dan 50 jaar schrijft hij artikelen voor kranten en tijdschriften. Zijn presentaties zijn gericht op een breed publiek, maar dankzij de aanwezigheid van een diepere laag, komen ook de mensen die nog meer willen weten aan hun trekken.