E-mailadresAfdrukkenExport ICS

Science Cafe Ede: antimaterie in het heelal

Evenement

Science Cafe Ede: antimaterie in het heelal
Titel:
Science Cafe Ede: antimaterie in het heelal
Wanneer:
ma, 3. oktober 2016, 20:00 h - 22:00 h
Locatie:
Red's Tapas & Grill Bar - EDE GLD
Categorie:
Lezing

Omschrijving

Titel: Het Higgsdeeltje en het mysterie van de missende antimaterie in het heelal

Op maandagavond 3 oktober belegt Astra Alteria weer een gezellige en leerzame ‘Science Café-avond bij Red’s Tapas Grill & Bar Museumplein 3 Ede. De spreker is prof. dr. Marcel Merk. Hij is als geen ander op de hoogte van de zoektocht naar de nog ontbrekende schakels in de muur van bouwstenen van het heelal. Hét hoogtepunt van de natuur- en sterrenkunde in 2012 was de bekendmaking van het deeltjeslaboratorium CERN, dat ze naar alle waarschijnlijkheid het Higgsdeeltje gevonden hebben.

Het belang van het Higgsdeeltje voert terug tot die ene belangrijke vraag: waar is de wereld om ons heen uit opgebouwd? Welke basisbouwstenen bestaan er die zelf niet meer uit kleinere deeltjes bestaan? In de twintigste eeuw is deze verzameling van ‘elementaire deeltjes’ stap voor stap groter geworden. De complete beschrijving hiervan kennen we als het Standaardmodel van elementaire deeltjes. De ontdekking van het Higgsdeeltje is de laatste missende schakel van dit standaardmodel.

We kennen nu de fundamentele bouwstenen van krachten en van materie, en hebben een verklaring voor de oorsprong van massa. Echter, er resteert een groot mysterie: de wiskundige symmetrie van het model (d.w.z voldoen aan de natuurwetten) voorspelt dat er evenveel antimaterie als materie geproduceerd moet zijn tijdens de oerknal! Hoe kan het zijn dat antimaterie weliswaar in versnellers geproduceerd wordt, maar toch niet in de kosmos voorkomt? Deze vraag is het centrale thema van de lezing.

De onderwerpen die voorbij komen tijdens de voordracht zijn: wat zijn de bouwstenen van materie en van krachten? Wat is antimaterie? Hoe werkt het Higgsmechanisme en wat heeft het te maken met het mysterie van missende antimaterie? Iedereen die (n)iets weet is van harte welkom: alleen interesse is voldoende!

Prof. dr. Marcel Merk studeerde natuur- en sterrenkunde aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Hij promoveerde bij CERN, m.n. bij het grote LEP experiment. Hij is betrokken bij het antimaterie onderzoek.en hoofd van de afdeling B-fysica van het Nikhef en hoogleraar aan de Vrije Universiteit.

De Science Café-avond begint om 20.00 uur en duurt tot 22.00 uur. Toegang voor leden van Astra Alteria is gratis. Voor niet-leden kost deze bijzondere avond slechts € 6,-. Parkeren is mogelijk onder supermarkt Hoogvliet, De Halte 269.

Zie ook: https://www.nikhef.nl/wetenschap-techniek/deeltjesfysica/antimaterie-lhcb/

Robbert Dijkgraaf over het Higgsdeeltje:  https://www.youtube.com/watch?v=F_kWr_KFHjw

CERN reuzenmagneet

antimaterie mysterie


Locatie

Locatie:
Red's Tapas & Grill Bar - Website
Straat:
Museumplein 3
Postcode:
6711NA
Plaats:
EDE GLD
Land:
Netherlands