E-mailadresAfdrukkenExport ICS

Science Café Ede: Bliksemonderzoek met de LOFAR-radiotelescoop

Evenement

Science Café Ede: Bliksemonderzoek met de LOFAR-radiotelescoop
Titel:
Science Café Ede: Bliksemonderzoek met de LOFAR-radiotelescoop
Wanneer:
ma, 7. november 2016, 20:00 h - 22:00 h
Locatie:
Red's Tapas & Grill Bar - EDE GLD
Categorie:
Lezing

Omschrijving

Titel: Bliksemonderzoek met de LOFAR-radiotelescoop

LOFAR international stations on map Europe

Spreker: prof. dr. Olaf Scholten

Samenvatting:

lghtningBliksem is een zeer algemeen en indrukwekkend verschijnsel waarvan desondanks nog veel aspecten slecht begrepen zijn. Wist U dat ook ver boven het onweer, op hoogtes van 100 km, spectaculaire Sprites en Elves zijn waargenomen? De elektrische spanning in een onweerswolk is ver beneden de doorslag spanning, hoe kan dan toch bliksem zich ontwikkelen. Als prelude voor de echte bliksemschicht ontwikkelt er zich in de lucht een breed vertakte structuur van kleinere ontladingen. Hoe en wat gebeurt hier? Met LOFAR, een moderne radiotelescoop met de kern bij Exloo (Drenthe) en armen van 1000 km, zijn we recent begonnen om te proberen een tipje van deze sluier op te lichten. Min of meer bij toeval, is met LOFAR een geheel nieuwe methode gevonden om de emissie van radio straling uitgezonden door kosmische stralen te kunnen gebruiken om de elektrische velden in de atmosfeer te kunnen bepalen. Deze velden komen tot stand door convectiestromen in donderwolken en zijn de drijvende kracht CRoverLOFARachter onweer en bliksem. In de voordracht zal onder meer behandeld worden hoe ultra-hoogenergetische kosmische stralen een deeltjescascades initiëren in de atmosfeer, hoe deze cascades radiostralen uitzenden, hoe we deze straling meten met LOFAR (en wat LOFAR is) en hoe we uit deze straling de atmosferische elektrische velden kunnen bepalen. Hiernaast zal ik ook ingaan op het belang van onweer voor wereldwijde elektrische stromen en op een aantal onopgeloste problemen rond het beter begrijpen van bliksem waar dit werk op de langere termijn een bijdrage aan zou kunnen leveren.

Zie ook:

https://www.kvi.nl/~scholten/Lightning/KVI-ProjectDescription-crackling-v1.pdf

http://www.lofar.org/ en http://www.astron.nl/node/348 

Toegang voor leden van Astra Alteria is gratis. Voor niet-leden kost deze bijzondere avond slechts € 6,-. Parkeren is mogelijk onder supermarkt Hoogvliet, De Halte 269.

Wie is Olaf Scholten?

In 1970 ben ik begonnen met mijn studie natuurkunde aan de Rijksuniversiteit Groningen waar ik in 1980 promoveerde op een onderwerp in de theoretische kernfysica. Na een periode van 5 jaar in de VS (Michigan State University) ben ik in 1986 teruggekeerd naar de RuG waar ik inmiddels bijzonder hoogleraar ben in de theoretische fysica. Sinds 2014 ben ik ook deeltijdhoogleraar aan de Vrije Universiteit Brussel. Tegenwoordig gaat mijn belangstelling vooral in de richting van de fysica van kosmische stralen met speciale interesse in het ontwikkelen van radiometrische detectie en ben als zodanig betrokken bij het Pierre Auger Observatorium in Argentinië, LOFAR in Nederland en de toekomstige Square Kilometer Array in Australië en Zuid Afrika. https://www.kvi.nl/~scholten/


Locatie

Locatie:
Red's Tapas & Grill Bar - Website
Straat:
Museumplein 3
Postcode:
6711NA
Plaats:
EDE GLD
Land:
Netherlands