E-mailadresAfdrukkenExport ICS

Science Café Ede: zwaartekrachtgolven waargenomen

Evenement

Science Café Ede: zwaartekrachtgolven waargenomen
Titel:
Science Café Ede: zwaartekrachtgolven waargenomen
Wanneer:
ma, 12. december 2016, 20:00 h - 22:00 h
Locatie:
Red's Tapas & Grill Bar - EDE GLD
Categorie:
Lezing

Omschrijving

Titel: zwaartekrachtgolven waargenomen

Spreker: ir. Joris van Heyningen

Samenvatting:

Zwaartekrachtsgolven Alles dat we weten van (processen in) het heelal, weten we door metingen met elektromagnetische straling, zoals X-rays, zichtbaar licht of radiogolven. Sinds september vorig jaar is er, met de eerste meting van zwaartekrachtsgolven, een nieuwe methode in opkomst: de zwaartekrachtsgolf astronomie. Dit is het onderwerp van studie, in data-analyse en instrumentatie, van onze groep bij ’t Nikhef. We zullen kijken naar hoe deze golven gemeten worden op aarde en wat voor problemen er komen kijken bij de meting zelf.

Wetenschappers waren wereldwijd namelijk al meer dan 50 jaar bezig deze voorspelling van bijna 100 jaar oud, door Albert Einstein in zijn algemene relativiteitstheorie, te meten, maar tot voor kort zonder succes. We kijken naar zaken die we kunnen leren van deze metingen en de belofte van dit nieuwe veld binnen de astronomie. Toekomstige detectors, zowel op aarde als in satellieten, worden besproken. Zwaartekrachtsgolf astronomie wordt daarna in perspectief gezet van alles dat we nu weten en we kijken waar er wat te winnen valt.

Ook wordt er gekeken naar de zogenaamde kosmische achtergrond straling (CMB); hoe en waarom is deze gemeten en wat zijn de conclusies die men daaruit heeft getrokken? Twee jaar geleden heeft de BICEP2-collaboratie een verbluffend resultaat gepubliceerd, waarin zij claimden primordiale gravitatiegolven te zien in de polarisatie van deze CMB. Dit resultaat is daarna weer ingetrokken, maar verwacht wordt dat er een update aan zit te komen. Dit zou een bewijs zijn voor de inflatietheorie. 

Joris van Heijningen, geboren in 1986 te ’s-Hertogenbosch, heeft zijn gymnasium aldaar in 2004 afgerond en vertrekt, bijna 18, naar Delft om Lucht- en Ruimtevaart te studeren. Na een jaar switcht hij naar Technische Natuurkunde om begin 2010 zijn B.Sc. af te ronden. In het voorjaar van 2012 vertrekt hij, na het afronden van zijn M.Sc. Applied Physics, voor een half jaar naar SLAC, de lineaire versneller van Stanford University te Californië. Hij wilt graag daarna bij CERN aan de slag voor zijn promotie, maar de opdrachten daar zijn teveel 'achter een scherm’ en te weinig ‘met een steeksleutel in de hand’. Die balans vindt hij wel op het Nationaal Instituut voor Subatomaire Fysica Nikhef te Amsterdam in de groep van Jo van den Brand: Gravitatiegolven Fysica. Hier werkt hij aan de meest precieze trillingssensoren ter wereld en seismische verzwakkingssystemen die Nikhef in de Europese zwaartekrachtsgolf detector, Virgo (Pisa, Italië) installeert.

Zie ook: 

        https://www.nikhef.nl/wetenschap-techniek/astrodeeltjesfysica/zwaartekrachtsgolven/


Locatie

Locatie:
Red's Tapas & Grill Bar - Website
Straat:
Museumplein 3
Postcode:
6711NA
Plaats:
EDE GLD
Land:
Netherlands