E-mailadresAfdrukkenExport ICS

Science cafe Ede - Het Multiversum

Evenement

Science cafe Ede - Het Multiversum
Titel:
Science cafe Ede - Het Multiversum
Wanneer:
ma, 3. april 2017, 20:00 h - 22:00 h
Locatie:
Red's Tapas & Grill Bar - EDE GLD
Categorie:
Lezing

Omschrijving

Science Café Ede: Het Multiversum: is ons universum er één uit vele?” 

Maandag 3 april 2017 belegt Astra Alteria weer een gezellige en leerzame ‘Science Café-avond bij Red’s Tapas Grill & Bar, Museumplein 3 Ede. Vanaf 19.30 uur is er inloop en om 20.00 uur zal prof. dr. John Heise de lezing “Het Multiversum: is ons universum er één uit vele?”verzorgen. Toegang voor leden van Astra Alteria is gratis. Voor niet-leden kost deze bijzondere avond slechts € 6,-.Parkeren is mogelijk onder supermarkt Hoogvliet,De Halte 269.

Prof. John Heise is emeritus hoogleraar Natuur- en sterrenkunde aan de Universiteit Utrecht en onderzoeker bij SRON, de Stichting Ruimte Onderzoek Nederland. Wat wordt er bedoeld met de gedachte dat het universum er één uit vele is, die samen het multiversum vormen? Het is een modewoord waaronder een grote verscheidenheid aan opvattingen schuil gaat.

In deze lezing beschrijft John Heise daar de meest concrete van. Het is een model waarin die andere wereld potentieel waarneembaar is en de theorie dus weerlegbaar is. Ons heelal is het geheel aan ruimte, tijd, materie, energie en fysische wetten dat we steeds beter leren kennen. Vele waarnemingen bevestigen dat ons heelal is ontstaan in een Oerknal: een (relatief langzame) uitdijing van de ruimte vanaf een beginpunt in de tijd.

Er zijn nog veel vragen. Wat gebeurde er in het begin? Waarom is die uitdijing bijna perfect gelijkmatig en in alle richtingen hetzelfde? Hoe ontstaan de minieme afwijkingen van deze perfectie en worden er toch kleine klontjes gevormd waarin materie samenbalt tot sterren, sterrenstelsels en uiteindelijk de zon, planeten en de mens? Er is een theorie, de zgn. inflatietheorie, die hier een verklaring voor geeft en uitlegt wat de oorzaak van de Oerknal is. Die theorie maakt de Oerknal begrijpelijk. Er zijn al aanwijzingen voor inflatie en astronomen staan op het punt om echte bewijzen aan te dragen voor de inflatietheorie.

Maar als ons heelal dan toch ergens in een klein puntje ontstaan is, dan is het denkbaar dat er in een ander puntje, vroeger of later een ander heelal ontstaat. En elders nog één en nog één. De wereld bestaat dan uit een reeks exploderende bubbels: de theorie van de Eeuwige Kosmische Inflatie.


Locatie

Locatie:
Red's Tapas & Grill Bar - Website
Straat:
Museumplein 3
Postcode:
6711NA
Plaats:
EDE GLD
Land:
Netherlands