E-mailadresAfdrukkenExport ICS

Science Cafe Ede: Ruimtevaart naar Kometen

Evenement

Titel:
Science Cafe Ede: Ruimtevaart naar Kometen
Wanneer:
ma, 9. oktober 2017, 20:00 h - 22:00 h
Locatie:
Red's Tapas & Grill Bar - EDE GLD
Categorie:
Lezing

Omschrijving

Lezing Ruimtevaart naar Kometen door de heer Alex Scholten

Maandagavond 9 oktober 2017 organiseert de sterrenvereniging Astra Alteria de lezing “Ruimtevaart naar Kometen”. De lezing wordt verzorgd door de heer Alex Scholten. De lezing start om 20.00 uur en vindt plaats in het Science Cafe in Ede, Museumplein 3. De lezing is gratis voor leden van Astra Alteria; niet leden betalen € 6,00.

Van augustus 2014 tot september 2016 onderzocht de Europese ruimtesonde Rosetta de komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko. Tijdens zijn veelvuldige banen om de komeetkern maakte Rosetta opnamen en verrichtte metingen vanaf verschillende afstanden. Langs deze weg kregen sterrenkundigen voor het eerst een goed beeld van de processen op een komeetkern wanneer deze zijn perihelium nadert. Eén van de hoogtepunten was de landing van de Philae-lander op de komeetkern. Er zijn fascinerende beelden vastgelegd van komeet-activiteit en er werden talrijke moleculen geregistreerd. Tenslotte was daar de spectaculaire landing van de Rosetta zelf op de komeet waarmee het einde van de missie werd gemarkeerd. De Rosetta-missie kan beschouwd worden als een unieke ruimtevlucht die een volgende stap vormt in het ruimtevaart-onderzoek van kometen, welke in 1986 begon met de passage van de Giotto-missie langs de beroemde komeet Halley. Wat hebben de resultaten van deze ruimtemissies en de recente metingen van Rosetta en Philae ons geleerd en waarom zijn sterrenkundigen geïnteresseerd in het onderzoek van deze ‘smerige sneeuwballen’? Alex Scholten bespreekt in een vogelvlucht de verschillende missies en met name de aspecten van de Rosetta-missie.

Rosetta 2 kopie

Alex Scholten (1962), woonachtig in het Gelderse Eerbeek, is al ruim 40 jaar actief amateur-sterrenkun¬dige. Zijn aandacht gaat in het bijzonder uit naar kometen, meteoren en sterbedekkingen. Van 1990 tot 2011 was hij voorzitter/waarnemingsleider van de Nederlandse Kometen Vereniging. Als voorzitter van de Volkssterrenwacht Bussloo (bij Apel¬doorn) verzorgt hij regelmatig lezingen, cursussen en waarnemings¬avonden voor het publiek. In het dagelijks leven is de spreker werk¬zaam als specialist functioneel beheer bij de verzekeringsmaatschappij Achmea in Apeldoorn.


Locatie

Locatie:
Red's Tapas & Grill Bar - Website
Straat:
Museumplein 3
Postcode:
6711NA
Plaats:
EDE GLD
Land:
Netherlands