Afdrukken

Nationale Sterrenkijkdagen Ede

Evenement

Titel:
Nationale Sterrenkijkdagen Ede
Wanneer:
vr, 23. februari 2018, 19:00 h - 22:00 h
Locatie:
Dagactiviteiten Centrum In goede aarde - Ede, Gelderland
Categorie:
Open dagen

Omschrijving

Landelijke Sterrenkijkdagen ook in EDE!

Op vrijdagavond 23 en zaterdagavond 24 februari is er weer gelegenheid voor leden en belangstellenden om naar de sterren te komen kijken en presentaties over het heelal bij te wonen. De waarneemavonden worden gehouden op het erf van het Dagactiviteitencentrum "In Goede Aarde" aan de Doesburgermolenweg 8, 6718 TR Ede (http://tinyurl.com/h24eeoa). Tijd: van 19.00 tot 22.00 uur. Iedereen is welkom! Vooraf aanmelden hoeft niet. Toegang is gratis. Vrijwillige bijdrage is welkom.

In de winteravonden valt er altijd veel te beleven aan de sterrenhemel!

Hemel zuiden feb 2018

De avonden bestaan uit het doen van waarnemingen met het blote oog, de telescoop en verrekijker met instructie door amateur astronomen. Ter afwisseling van het waarnemen worden er parallel presentaties gegeven in de (verwarmde) activiteitenruimten van “In Goede Aarde”. Deze presentaties betreffen uitleg over allerlei sterrenbeelden a.d.h.v. het computerplanetarium ‘Stellarium’, de opbouw van ons Zonnestelsel en de reizen naar de Maan. En ook bij bewolkt weer vinden deze presentaties plaats.

In het ‘Rustpunt’ wordt uitleg gegeven over de opbouw van ons Zonnestelsel met een eetbare model daarvan.

Iedereen die een verrekijker of telescoop heeft wordt in de gelegenheid gesteld deze op te stellen. Ook als je nog niets afweet van sterrenbeelden is dit een bijzondere gelegenheid om aan enthousiaste waarnemers vragen te stellen.

Wat is er zoal te zien?

Van de wassende maan zien we een sikkel die van dag tot dag duidelijk breder wordt. In de telescoop is te zien dat de maan bedekt is met kraters. In het zuiden staat het sterrenbeeld Orion. De mythologische jager wordt op zijn tocht langs de hemel gevolgd door twee honden, in de vorm van de sterrenbeelden Grote Hond (Canis Major) met de helderste ster Sirius en Kleine Hond (Canis Minor) met de heldere ster Procyon. Bijzonder is dat in de loop van de avond de ster Aldebaran achter de Maan verdwijnt en weer tevoorschijn komt

De meeste planeten zullen we vergeefs zoeken; die hebben zich ‘verstopt’ in de buurt van de zon of zijn alleen aan de ochtenhemel te zien. De uitzondering is de planeet Uranus, die vroeg in de avond in het zuid-westen te vinden is. De sterrenkijkdagen zijn een uitgezochte gelegenheid deze blauwgroene planeet, al waargenomen in de oudheid, maar pas als planeet herkend in 1783, eens met eigen ogen te zien. Uranus is ongeveer 15 maal zo zwaar als de aarde. Zijn blauwgroene kleur wordt veroorzaakt door methaan (aardgas?) in de atmosfeer.

In een telescoop zijn ook melkwegstelsels buiten het onze te zien, zoals de bekende Andromedanevel en de Driehoeknevel. Door de grote afstand van de Andromedanenevel zien we het gezamenlijke licht van de meer dan 100 miljard sterren (zonnen) nog maar als een vage ovale lichtende vlek. Naast melkwegstelsels zijn onder meer ook bolvormige sterrenconcentraties (bolhopen) en gasnevels met donkere stofwolken te zien.

De wintermaanden zijn bijzonder geschikt om kennis te maken met een aantal zeer bijzondere sterrenbeelden, zoals Grote Beer (de z.g. steelpan), die als een vraagteken aan de hemel staat, Voerman, Tweelingen, Andromeda, Cassiopeia, het Zevengesternte. Te veel om op te noemen!

Kinderen bij telescoop1

Overige kosten

Medewerkers en deelnemers van Dagactiviteiten Centrum 'In Goede Aarde' verzorgen de consumpties. Hiervoor (koffie, thee, limonade, koeken) wordt een kleine bijdrage gevraagd die ten goede komt aan het Dagactiviteitencentrum.

 

 


Locatie

Locatie:
Dagactiviteiten Centrum In goede aarde - Website
Straat:
Doesburger Molenweg 8
Postcode:
6718 TR
Plaats:
Ede
Provincie:
Gelderland
Land:
Netherlands