E-mailadresAfdrukkenExport ICS

Science Café Ede: Kosmische Straling

Evenement

Science Café Ede: Kosmische Straling
Titel:
Science Café Ede: Kosmische Straling
Wanneer:
ma, 13. november 2017, 20:00 h - 22:00 h
Locatie:
Red's Tapas & Grill Bar - EDE GLD
Categorie:
Lezing

Omschrijving

Wat leren wij van de kosmische achtergrondstraling?

De fotonen van de kosmische achtergrondstraling vormen het oudste, direct waarneembare lichtsignaal uit de kosmos. Zij zijn geboren toen ons heelal ongeveer 350.000 jaar oud was. Men kan de kosmische achtergrondstraling daarom opvatten als het “nagloeien” van de Oerknal. In deze straling zijn “vingerafdrukken” te vinden van de omstandigheden in het vroege heelal. Deze lezing gaat over hoe deze straling wordt waargenomen, en wat men uit de meest recente waarnemingen, gedaan door satelliet-experimenten als WMAP en PLANCK, heeft geleerd. De moderne waarnemingen en de achterliggende theorie komen uitgebreid aan bod.

Bram Achterberg (1953) is als hoogleraar deeltjes-astrofysica verbonden aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Hij studeerde Sterrenkunde aan de Universiteit Utrecht waar hij in 1981 ook promoveerde op onderzoek naar versnelling en voortplanting van zeer energetische deeltjes, een onderwerp uit de plasma-astrofysica. Tijdens zijn loopbaan is hij verbonden geweest aan het California Institute of Technology (Pasadena, USA), de University of California, Berkeley, de Universiteit Utrecht en de Universiteit van Amsterdam. Hij was visiting professor aan de University of Sydney (Australië). De heer Achterberg is de auteur van Kosmologie: Van Oerknal via niets tot straling en stof (Epsilon uitgaven, Utrecht, 2005) en van Gas Dynamics: An Introduction with Examples from Astrophysics and Geophysics (Atlantis Press, 2016).

Naast zijn wetenschappelijke carriëre is hij gepassioneerd natuurfotograaf met publicaties in binnen- en buitenland, is hij als vrijwilliger werkzaam in zoogdieronderzoek, en is hij momenteel de voorzitter van de Werkgroep Boommarter Nederland van de Zoogdiervereniging.

Planck CMB res kosmische straling

 

 

 

De hemel in het licht van de Kosmosche Achtergrondstraling, zoals waargenomen door het PLANCK experiment van ESA.

 


Locatie

Locatie:
Red's Tapas & Grill Bar - Website
Straat:
Museumplein 3
Postcode:
6711NA
Plaats:
EDE GLD
Land:
Netherlands