Afdrukken

Lezing Putten: De 'lopende band' van de oceaancirculatie.

Evenement

Lezing Putten: De 'lopende band' van de oceaancirculatie.
Titel:
Lezing Putten: De 'lopende band' van de oceaancirculatie.
Wanneer:
ma, 26. februari 2018, 20:00 h - 22:00 h
Locatie:
Hof van Putten - Putten, Gelderland
Categorie:
Lezing

Omschrijving

De 'lopende band' van de oceaancirculatie.

Maandagavond 26 februari 2018 organiseert de sterrenvereniging Astra Alteria de lezing “De ‘lopende band’van de oceaancirculatie”. De lezing wordt verzorgd door de heer Drs. C. (Kees) Veth. De lezing start om 20.00 uur en vindt plaats in Hotel Hof van Putten, Harderwijkerstraat 14, 3881 EH Putten De lezing is gratis voor leden van Astra Alteria; niet leden betalen € 6,00.

The Great Conveyor

De oppervlaktestroming in de oceanen is al grotendeels bekend door waarnemingen die gedaan zijn door schepen die handelskontakten onderhielden door de eeuwen heen. De kennis hiervan was in de tijd van zeilvaart bittere noodzaak. Dat er in de diepte ook sprake is van oceaanstroming is een zaak die vooral in de 20ste eeuw duidelijk is geworden. Toch pas sinds circa 30 jaar kristalliseert het beeld zich uit tot een soort "lopende band" van gekoppelde circulaties op diverse diepten, maar er zijn nog veel vraagstukken en vooral ook veel bottlenecks in het aanvankelijke eenvoudige mooie plaatje. De kennis van de oceaancirculatie is van groot belang voor het begrijpen en modelleren van de rol van het warmte- en zouttransport over de aarde in een veranderende wereld. De spreker zal de lopende band aflopen en stilstaan bij de diverse knooppunten liggend nabij de polen en bij andere breedten.

reuzenijsberg

Kees Veth heeft sterrenkunde gestudeerd aan het Sterrenkundig Instituut in Utrecht. Gedurende enkele jaren heeft hij daar gewerkt aan de ontwikkeling van nieuwe meetapparatuur. Van 1976 tot 2009 was hij als fysisch oceanograaf verbonden aan het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ) op Texel. De Atlantische Oceaan van Groenland tot in de Antarctische wateren was het werkterrein. Hij is nu als gepensioneerde o.a. betrokken bij de Texelse Volkssterrenwacht "De Jager".


Locatie

Locatie:
Hof van Putten
Straat:
Harderwijkerstraat 14
Postcode:
3881 EH
Plaats:
Putten
Provincie:
Gelderland
Land:
Netherlands