Afdrukken

Science cafe Ede: Het universum is rond

Evenement

Titel:
Science cafe Ede: Het universum is rond
Wanneer:
ma, 9. april 2018, 20:00 h - 22:00 h
Locatie:
Red's Tapas & Grill Bar - EDE GLD
Categorie:
Lezing

Omschrijving

Het Universum is rond

Maandagavond 9 april 2018 organiseert de sterrenvereniging Astra Alteria de lezing “ Het Universum is rond”. De lezing wordt verzorgd door de heer Rob Roodenburg. We starten om 20.00 uur in het Science Cafe in Ede, Red’s Tapas Grill & Bar-Museumplein 3. De lezing is gratis voor leden van Astra Alteria; niet leden betalen € 6,00.

Einstein noemde de kosmologische constante zijn grootste blunder. Onder een andere naam is deze later in het gangbare kosmologische model weer opgevoerd als “donkere energie”. Natuurkundige Emmy Noether heeft echter in haar theorema (1919) bewezen dat er voorwaarden zijn verbonden aan impuls- en energiebehoud. Einstein vond haar briljant maar negeerde het toen zij dat aan hem vertelde. Rob Roodenburg en zijn coauteurs hebben Noethers theorema toegepast om de oplossing van Einsteins relativiteit voor het universum (Robertson-Walker) te repareren. Dit leidt tot een rond universum zonder donkere energie, een model dat niet veel afwijkt van Einsteins eerste model!

Lezing Roodenburg GN z11

De presentator Rob Roodenburg (1952) heeft meettechniek en relativiteit gestudeerd aan de TU Delft. Samen met Oscar van Duijn en Frans de Winter schrijft hij boeken voor www.loop-doctor.nl een onafhankelijke denktank voor meet- en regeltechniek en astronomie. Zij behoren tot de zeer weinigen die systematisch alle benodigde berekeningen over relativiteit uitplozen en waar nodig op aannames en mystiek corrigeerden. Na 15 jaren noeste arbeid leidt dit tot een kosmologisch model zonder “donkere energie”. Het model is puur gebaseerd op Einsteins relativiteit, beperkt door Noether theorema.


Locatie

Locatie:
Red's Tapas & Grill Bar - Website
Straat:
Museumplein 3
Postcode:
6711NA
Plaats:
EDE GLD
Land:
Netherlands