Afdrukken

Lezing Putten: Leven en werk van de opticus Joseph von Fraunhofer

Evenement

Lezing Putten: Leven en werk van de opticus Joseph von Fraunhofer
Titel:
Lezing Putten: Leven en werk van de opticus Joseph von Fraunhofer
Wanneer:
ma, 23. april 2018, 20:00 h - 22:00 h
Locatie:
Hof van Putten - Putten, Gelderland
Categorie:
Lezing

Omschrijving

Leven en werk van de opticus Joseph von Fraunhofer

Maandagavond 23 april 2018 organiseert de sterrenvereniging Astra Alteria de lezing “Leven en werk van de opticus Joseph von Fraunhofer”. De lezing wordt verzorgd door de heer Ing. Leo Penning, bestuurslid van Astra Alteria. De lezing start om 20.00 uur en vindt plaats in Hotel Hof van Putten, Harderwijkerstraat 14, 3881 EH Putten De lezing is gratis voor leden van Astra Alteria; niet leden betalen € 6,00.

FraunhoferIn het afgelopen jaar 2017 was het 200 jaar geleden dat de Zuid-Duitse opticus Joseph von Fraunhofer een uitgebreid artikel publiceerde in ‘Denkschriften der königlichen Akademie der Wissenschaften zu München’, getiteld: Bestimmung des Brechungs- und Farbzerstreuungs-Vemögens verschiedene Glasarten, in Bezug auf die Vervollkommnung achromatischer Fernröhre. Een hele mond vol. Het komt er kort gezegd op neer dat Fraunhofer grondige proeven heeft gedaan met verschillende glassoorten. Zijn doel was het glas voor de objectieven van telescopen te verbeteren. Deze objectieven gaven namelijk kleurenafwijking, z.g. chromatische aberratie, in de afbeelding van telescopen. Hij veronderstelde dat de verschillende kleuren in het zonlicht wel in aparte kleuren was op te delen om vaste punten in het spectrum vast te stellen. Hij zou dan het glas zodanig kunnen samenstellen dat alle kleuren zodanig worden gebroken in de lens dat zij weer wit licht vormden in het oculair. Bij het bestuderen van zonlicht kwam hij tot de conclusie dat de kleuren in het spectrum geleidelijk in elkaar overgingen, hoe breder hij het spectrum ook uiteen rafelde. Maar hij deed nog een ontdekking, en daar is hij beroemd om geworden: hij ontdekte in het zonnespectrum een hele reeks donkere lijnen. Hij kon deze lijnen gebruiken als vaste referentiepunten van verschillende kleuren om achromatische lensobjectieven te maken. Hij wist echter geen verklaring te geven voor deze donkere lijnen. Later zijn deze naar hem genoemd: de z.g. Fraunhoferlijnen. En de verklaring hoe deze lijnen zijn ontstaan heeft nog honderd jaar geduurd met de komst van de quantumfysica. Deze ontdekking heeft de basis gelegd voor de Astrofysica, een geheel nieuwe ontwikkeling in de sterrenkunde. In de lezing geef ik een schets van de dramatische levensloop van Joseph von Fraunhofer.

Fraunhoferlijnen

Ing. Leo Penning heeft Fysische Techniek gestudeerd aan de HTS-Dordrecht. Is vijftien jaar verbindingsofficier geweest bij de Koninklijke Landmacht. Bij PTT-Telecom en de NOZEMA is hij exploitatiemanager geweest van het Omroepzenderpark en de zendstations van Radio Scheveningen. En vanaf 2000 tot zijn pensionering docent Natuurkunde aan enkele middelbare scholen in Zevenaar en Veenendaal. Vanaf 2013 is hij bestuurslid kenniscoördinatie van Astra Alteria.


Locatie

Locatie:
Hof van Putten
Straat:
Harderwijkerstraat 14
Postcode:
3881 EH
Plaats:
Putten
Provincie:
Gelderland
Land:
Netherlands