E-mailAfdrukkenExport ICS

Lezing Putten: Hoe oud is het heelal?

Evenement

Titel:
Lezing Putten: Hoe oud is het heelal?
Wanneer:
ma, 24. september 2018, 20:00 h - 22:00 h
Locatie:
Hof van Putten - Putten, Gelderland
Categorie:
Lezing

Omschrijving

“Hoe oud is het heelal?” (lezing prof. dr. Han Zuilhof)

 

the big bangHet is moeilijk voor te stellen dat het heelal ooit niet heeft bestaan. Dat zelfs de tijd niet heeft bestaan. Maar Hubble kwam er achter dat sterrenstelsels van ons af bewegen. Hoe verder een stelsel van ons af staat, hoe sneller het stelsel van ons af beweegt. Dit bracht hem op het idee, om terug te rekenen in de tijd. Er moet een moment geweest zijn, dat het hele heelal in één punt samen gepakt was. En vanaf dat moment is het heelal uit gaan dijen. Dit moment wordt de oerknal of big bang genoemd. Volgens de berekening is het heelal iets meer dan dertien en een half miljard jaar oud. Maar tegenwoordig er zijn nog andere manieren om de leeftijd van het heelal te bepalen. Dit geeft twee mogelijkheden: 

De eerste mogelijkheid is dat de methodes dezelfde uitkomst geven.  Dat is prettig want dan bevestigen de methodes elkaar.

Maar wat als er een heel verschillende uitkomst is!? Is dan één van de methodes beter dan de andere? Of moet je aan beide gaan twijfelen en is er meer onderzoek nodig? 

Sommige vragen zijn niet eenvoudig te beantwoorden, maar ze zijn wel boeiend!

De lezing is gratis voor leden van Astra Alteria. Niet leden betalen 6 euro.


Locatie

Locatie:
Hof van Putten
Straat:
Harderwijkerstraat 14
Postcode:
3881 EH
Plaats:
Putten
Provincie:
Gelderland
Land:
Netherlands