E-mailAfdrukkenExport ICS

Science Cafe Ede: Fraunhofer lijnen

Evenement

Science Cafe Ede: Fraunhofer lijnen
Titel:
Science Cafe Ede: Fraunhofer lijnen
Wanneer:
ma, 8. oktober 2018, 20:00 h - 22:00 h
Locatie:
Red's Tapas & Grill Bar - EDE GLD
Categorie:
Lezing

Omschrijving

Leven en werk van de opticus Joseph von Fraunhofer

Maandagavond 8 oktober 2018 organiseert de sterrenvereniging Astra Alteria de lezing “Leven en werk van de opticus Joseph von Fraunhofer”. De lezing wordt verzorgd door de heer Ing. Leo Penning, lid van Astra Alteria. We starten om 20.00 uur in het Science Café in Ede, Red’s Tapas Grill & Bar-Museumplein 3. De lezing is gratis voor leden van Astra Alteria; niet leden betalen € 6,00.  

In het afgelopen jaar 2017 was het 200 jaar geleden dat de Zuid-Duitse opticus Joseph von Fraunhofer een uitgebreid artikel publiceerde in ‘Denkschriften der königlichen Akademie der Wissenschaften zu München’, getiteld: Bestimmung des Brechungs- und Farbzerstreuungs-Vemögens verschiedene Glasarten, in Bezug auf die Vervollkommnung achromatischer Fernröhre. Een hele mond vol. Het komt er kort gezegd op neer dat Fraunhofer grondige proeven heeft gedaan met verschillende glassoorten. Deze glassoorten heeft hij zelf ontwikkeld in het voormalige klooster Benediktbeuern, 60 km ten zuiden va München. Zijn doel was het glas voor de objectieven van telescopen en theodolieten te verbeteren. Deze objectieven gaven namelijk kleurenafwijking, z.g. chromatische aberratie, in de afbeelding van telescopen. Hij veronderstelde dat de verschillende kleuren in het zonlicht wel in aparte kleuren was op te delen om vaste punten in het spectrum vast te stellen. Hij zou dan het glas zodanig kunnen samenstellen dat alle kleuren zodanig worden gebroken in de lens dat zij weer wit licht vormden in het oculair. Bij het bestuderen van zonlicht kwam hij tot de conclusie dat de kleuren in het spectrum geleidelijk in elkaar overgingen, hoe breder hij het spectrum ook uiteen rafelde. Maar hij deed nog een ontdekking, en daar is hij beroemd om geworden: hij ontdekte in het zonnespectrum een hele reeks donkere lijnen. Hij kon deze lijnen gebruiken als vaste referentiepunten van verschillende kleuren om achromatische lensobjectieven te maken. Hij wist echter geen verklaring te geven voor deze donkere lijnen. Later zijn deze naar hem genoemd: de z.g. Fraunhoferlijnen. En de verklaring hoe deze lijnen zijn ontstaan heeft nog honderd jaar geduurd met de komst van de quantumfysica. Deze ontdekking heeft de basis gelegd voor de Astrofysica, een geheel nieuwe ontwikkeling in de sterrenkunde. In de lezing geef ik een schets van de dramatische levensloop van Joseph von Fraunhofer. 

Ing. Leo Penning heeft Fysische Techniek gestudeerd aan de HTS-Dordrecht. Is vijftien jaar verbindingsofficier geweest bij de Koninklijke Landmacht. Bij PTT-Telecom en de NOZEMA is hij exploitatiemanager geweest van het Omroepzenderpark en de zendstations van Radio Scheveningen. En vanaf 2000 tot zijn pensionering docent Natuurkunde aan middelbare scholen in Zevenaar, Veenendaal en Utrecht. Van 2013 tot 2018 was hij bestuurslid kenniscoördinatie van de amateurvereniging sterrenkunde Astra Alteria in de Gelderse Vallei en geeft bijles aan het huiswerkbegeleidingsinstituut HIP. Hij is getrouwd en heeft 3 kinderen.


Locatie

Locatie:
Red's Tapas & Grill Bar - Website
Straat:
Museumplein 3
Postcode:
6711NA
Plaats:
EDE GLD
Land:
Netherlands