Het raadsel van de Ster van Bethlehem
Het raadsel van de Ster van Bethlehem
Elk jaar wordt in de christelijke wereld de geboorte van Jezus Christus op 25 december gevierd. Een belangrijk element in het Kerstverhaal is de wonderbaarlijke Ster die de Wijzen uit het Oosten naar Bethlehem voerden. Werd het verschijnsel vroeger eenvoudig verklaard als een goddelijk teken, vanaf de middeleeuwen hebben vele theologen, astronomen en astrologen gepoogd om hiervoor een ‘natuurlijke’ verklaring te geven. Zo is onder meer voorgesteld dat de Ster van Bethlehem mogelijk een komeet, een samenstand van planeten, een exploderende ster of een UFO is geweest.
In de lezing wordt een overzicht gegeven van de verschillende verklaringen die in de loop der eeuwen voorgesteld zijn en wordt wat dieper ingegaan op de nu meest gangbare hypothesen. Ook wordt ingegaan op enkele andere vragen die het Kerstverhaal oproepen, zoals: is de ware geboortedag van Christus nog te achterhalen, waarom wordt deze op 25 december van het jaar 1 gevierd, wie waren de Wijzen uit het Oosten en hoe kon een ster hun naar Bethlehem leiden?
Maandagavond 2 december aanstaande bent u vanaf 19:30 van harte welkom in het Marnix College, Junior Lokatie, Prins Bernhardlaan 25, 6713 MA Ede. De lezing is gratis voor leden van Astra Alteria. Voor niet leden zijn de kosten € 7,00.
Over dr. Rob van Gent
Rob van Gent (1953) behaalde zijn master en doctoraat in sterrenkunde aan het Astronomisch Instituut van Utrecht waarna hij 10 jaar conservator sterrenkunde en wiskunde was voor Museum Boerhaave in Leiden. Hierna is hij in diverse rollen als onderzoeker werkzaam geweest voor o.a. Universiteit Utrecht en het Mathematisch Instituut Utrecht.
Verder heeft Rob talloze publicaties in tijdschriften, congres- en symposiumverslagen en (hoofdstukken in) boeken op zijn naam staan plus diverse interviews voor gedrukte media en radio & TV. Hij wordt alom beschouwd als een van de toonaangevende experts van het leven en werk van de Nederlands-Duitse cartograaf en kosmograaf Andreas Cellarius (1566-1665), die bekend staat om zijn grote sterrenatlas Harmonia Macrocosmica uit 1660. De prachtige herdruk van Cellarius’ Atlas uit 2006, waarvoor Rob een zeer gedetailleerd voorwoord schreef, is nog steeds verkrijgbaar.
Het is niet verwonderlijk dat zijn belangrijkste interesses liggen bij kalenders, chronologie, de geschiedenis van astrologie, cartografie, navigatie, stellaire en planetaire astronomie en alle verwante onderwerpen.