Ik zie ik zie, donkere materie
Ik zie ik zie, donkere materie
Eén van de grootste mysteries in het heelal is het bestaan van donkere materie. Waarom is donkere materie zo cruciaal voor de structuur van ons universum? En bovenal, waarom kunnen we het niet zien. Astronoom Leon Houben, verbonden aan de Radboud Universiteit Nijmegen, gaat tijdens deze lezing in op de veranderende manier van waarnemen in de moderne sterrenkunde. Hierbij is het gebruik software en communicatiestandaarden van belang. Hoe onderzoek en de hulp van slimme software tot onverwachte ontdekkingen leiden. Leon hoopt in deze lezing licht te werpen op de zoektocht naar ‘donkere materie’, maar het kan zomaar zijn dat je na deze lezingen met meer vragen naar huis gaat dan waarmee je gekomen bent.
Op maandag 16 december aanstaande bent je van harte welkom in STROUD, Brinkstraat 91, Putten om deze lezing bij te wonen. Aanvang 19.30 uur. De lezing is gratis voor leden van Astra Alteria. Voor niet leden is de toegangsprijs € 7,00.
Leon Houben is een bevlogen radioastronoom die complexe astrofysische concepten naar het grote publiek brengt via lezingen en interactieve tools. Hij is verbonden aan de Radboud Universiteit Nijmegen waar hij betrokken is bij het onderzoek naar hoogenergetische verschijnselen in het heelal. Hij heeft samen met anderen een standaard voor communicatie tussen telescopen ontwikkeld. Op het moment analyseert hij de enorme hoeveelheid gearchiveerde data van de Radio Telescoop Effelsberg met behulp van zelfgeschreven software. Daarnaast probeert hij kunstenaars en wetenschappers te inspireren om samen te werken om zo mensen in staat te stellen de wonderen van de natuur te begrijpen.
Gedurende zijn studie radio astronomie aan de Radboud Universiteit te Nijmegen, zijn er verschillende fenomenen op zijn pad gekomen waarvan de oorsprong en aard niet bekend waren. Velen van die fenomenen bleken achteraf foutjes in software te zijn, die gebruikt worden om de kosmos in kaart te brengen, of artificiële signalen geproduceerd door de mens. Één signaal bleek echter zo intrigerend dat hij daar nu zijn proefschrift over schrijft: Fast Radio Bursts (FRB’s). Zeer kort durende, felle radio flitsjes waarvan nog niet wordt begrepen waar ze vandaan komen of hoe ze ontstaan.