Sterrenvereniging Astra Alteria

Sterrenvereniging Astra Alteria

Sterrenvereniging Astra Alteria

Sterrenvereniging Astra Alteria is een vereniging voor iedereen die de nachtelijke sterrenhemel fascinerend vindt. Wil je er ook meer van weten? Bij Astra Alteria ben je aan het goede adres. Het motto van Astra Alteria is niet voor niets: “Voor wie (n)iets weet!” Hier is uiteraard direct aan gekoppeld dat je wél graag wat te weten wilt komen van de sterren. Bij ons kun je kennismaken met de astronomie. Of je nu geïnteresseerd bent in de praktische en/of de theoretische kant van deze prachtige wetenschap én op je eigen niveau.

Je eigen oog is je basisinstrument Een hardnekkig misverstand is dat je in het bezit moet zijn van een telescoop voordat je lid kan worden van een sterrenvereniging. Dit is natuurlijk helemaal niet waar. Bovendien heb je geen telescoop nodig om op een leuke en leerzame manier bezig te zijn met de sterrenkunde. Het blote oog is je basis instrument waarmee je al veel ontdekkingen doet. Daarom is een gezonde dosis nieuwsgierigheid naar de wereld om je heen het enige wat je nodig hebt om lid te worden van Sterrenvereniging Astra Alteria.

Astra Alteria in vogelvlucht

Maandelijks organiseren wij een verenigingsavond, met uitzondering van de zomermaanden en december, in het Parkhotel te Putten of in het Marnixcollege te Ede. Tijdens deze avonden nodigen wij astronomen of andere wetenschappers uit die ons van alles vertellen over een sterrenkundig- of aanverwant onderwerp. Deze avonden geven ook een uitstekende gelegenheid om kennis te maken met leden van Astra Alteria en andere geïnteresseerden.

Iedere wintermaand sterren kijken

Gedurende het winterseizoen, van oktober tot/met maart, gaan leden eenmaal per maand waarnemen op locaties in Putten, Ede of Kootwijk. Tijdens dit waarnemen leer je de sterrenhemel kennen aan de hand van sterrenbeelden en planeten en ontdek je prachtige objecten zoals dubbelsterren, sterrenhopen en nevels. Sta versteld hoe snel je de sterrenhemel als kompas kunt gebruiken, zoals de zeehelden van weleer. Leer samen de werking van een telescoop kennen of gebruik een verrekijker om de sterrenhemel waar te nemen. Bij bewolkt weer is er een gezellig en leerzaam binnenprogramma.

Jaarlijkse activiteiten

Als actieve sterrenvereniging zijn wij in zowel Putten als Barneveld aanwezig tijdens de jaarlijkse Nationale Sterrenkijkdagen in maart. Tijdens de ‘nacht van de nacht’, altijd op de avond wanneer de wintertijd ingaat, zijn wij aanwezig bij De Schaapskooi in Ermelo. Daarnaast organiseren wij ieder jaar in augustus rond het maximum van de Perseïdenzwerm een Perseïden BBQ en in december organiseren wij een sfeervolle waarneemavond waarbij de Geminiden centraal staan. Astra Alteria is aangesloten bij de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Weer en Sterrenkunde (KNVWS). Regio Noordwest Veluwe en Gelderse Vallei.

Kennis maken met Astra Alteria of Lid worden?

Als je kennis wilt maken met onze vereniging kun je onze publieke evenementen bezoeken. Ook ben je van harte welkom om een waarneemavond te bezoeken. Laat dit dan via onze contactpagina op deze site weten. Onze lezingen zijn voor iedereen toegankelijk. Niet leden betalen 6 euro entree.  Je kunt deze pagina ook gebruiken om informatie op te vragen of om een adreswijziging (leden) door te geven. Wil je lid worden van onze vereniging dan kun je het formulier ‘lid worden’ op deze site invullen en versturen.

Bestuur

Voorzitter Gerben de Jong, Ede
Secretaris Geert Moorman, Ede
Penningmeester Coert de Boer, Ermelo
Algemeen Sebastiaan van Kuik, Ede

Gebruik het contactformulier op deze site om met het bestuur in contact te komen.

Ereleden

Astra Alteria heeft twee ‘ereleden’. Dat zijn Robert de Jong en Jan Pauw. In de ‘galerie Ereleden‘ vindt je meer informatie over hun verdiensten voor onze vereniging.