Een kosmisch kerstgeschenk!

De sterrenhemel trekt zich niets aan van onze aardse perikelen. Want we eindigen het jaar namelijk met een heel bijzondere kosmische gebeurtenis.

Vanuit ons oogpunt zullen de planeten Jupiter en Saturnus de komende dagen steeds dichter naar elkaar toeschuiven om elkaar vanaf 19 december tot en met 23 december tot een vijfde diameter van de maan te naderen. Een zogenaamde grote conjunctie. 
Dit is vanuit ons oogpunt, want in feite lijnen de planeten zich netjes achter elkaar op. De laatste keer dat deze planeten elkaar, vanaf het oogpunt van de aarde, zo dicht naderden is bijna 400 jaar geleden (1623). Over 60 jaar (2080) vindt een vergelijkbare samenstand plaats. De meeste van ons zullen dit daarom maar één keer in hun leven meemaken!
Met een verrekijker of een kleine telescoop kunt u het spektakel nauwgezet volgen. Bekijk onderstaande leerzame video van de Universiteit van Exeter voor meer informatie. Wanneer u geen telescoop of verrekijker hebt kunt u de conjunctie ook via een livestream volgen. Omdat dit van het weer afhankelijk is kunt u een mailadres achterlaten, op de site van de Universiteit van Exeter, om geïnformeerd te worden wanneer dit online evenement plaats vindt.

http://jupitersaturn2020.org/ (Get updates / get email update).

{source}<iframe width=”1280″ height=”720″ src=”https://www.youtube.com/embed/dbVpl9UYzHU” frameborder=”0″ allow=”accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture” allowfullscreen></iframe>{/source}

Het bestuur van Astra Alteria wenst u en uw dierbaren een gezellige, warme en inspirerende Kerst en jaarwisseling. Ook wensen we u een goed 2021 toe!
Afgelopen jaar heeft corona veel invloed gehad op ons programma. In de loop van het jaar hebben we een aantal digitale lezingen kunnen organiseren. Voor ons ook nieuw en wennen. Maar de laatste lezing over een afwijkende theorie voor het ontstaan van de maan heeft laten zien dat dit een prima alternatief is.
Het uitzicht op het nieuwe jaar biedt, dankzij de ontwikkelde vaccins, hoopvolle mogelijkheden in het verloop van 2021. De eerste lezing van het nieuwe jaar is al op 8 januari en zal online plaatsvinden. Robert de Jong zal ons bijpraten over de nieuwste ontwikkelingen betrekking hebbend op exoplaneten, De aankondiging volgt. Doet u mee

De opkomende ster wees de koningen de weg naar Bethlehem.