Ereleden

Galerie Ereleden Sterrenvereniging Astra Alteria

 

Drs. Robert de Jong – Ede

robbert erelid

Robert de Jong studeerde van 1982 tot en met 1988 Astronomie aan de Universiteit van Utrecht. Nadat hij zijn opleiding heeft voltooid neemt zijn carrière een verrassende wending. Hij kiest voor de ICT gaat werken voor het softwarebedrijf Baan. Binnen dit bedrijf, dat later zou worden overgenomen door de Amerikaanse software gigant Infor begint hij als programmeur en groeit hij door tot Senior Solution Architect. Zijn liefde en passie voor het vak Astronomie heeft hij echter nooit verloren.
In 1998 start hij samen met een aantal waarneem vrienden Sterrenvereniging Astra Alteria in Putten. Al snel neemt hij de rol van Voorzitter voor zijn rekening en in die hoedanigheid probeert hij het prachtige vak sterrenkunde voor een groter publiek toegankelijk te maken. Robert is een ‘kar trekker’ pur sang. Hij mobiliseert vrijwilligers, organiseert lezingen en waarneemavonden, stelt cursussen en lesmateriaal samen, ontwikkeld een website en ledenportaal bezoekt scholen en weet als geen ander de media te bereiken. De vereniging groeit dan ook flink onder zijn leiding en ontplooit zelfs activiteiten in Ede. In 2010 wordt Sterrenvereniging Astra Alteria, werkzaam in de regio Gelderland: Noordwest-Veluwe en Gelderse Vallei, door het bestuur van de KNWS als nieuwe erkend. Door zijn vele werkzaamheden in het buitenland is Robert de afgelopen jaren meer naar de achtergrond getreden, maar hij is nog steeds een ambassadeur van de vereniging. Sinds augustus 2020 is hij erelid van Sterrenvereniging Astra Alteria.

 

Jan Pauw – Putten

jan erelidjpg

Een vereniging kan niet zonder bestuursleden maar vrijwilligers zijn net zo belangrijk! Jan Pauw is zo’n vrijwilliger die enorm veel voor de vereniging heeft betekend en gedaan. Hij is inmiddels 77 jaar oud, met pensioen, heeft 25 jaar gewerkt als chemisch analist en 7 jaar als schoorsteenveger. Jan is van jongs af aan al geïnspireerd door de onmetelijke sterrenhemel. Hij heeft de sterrenhemel zelfs een aantal jaren vanaf de andere kant van de wereld in Tasmanië, waar hij heeft gewoond, mogen bewonderen. Toen hij in 2010 lid werd van Astra Alteria bleek zijn passie bij het waarnemen en de techniek daarachter te liggen. Jan weet heel erg veel over telescopen en heeft zichzelf heel veel kennis eigen gemaakt tot aan het slijpen van spiegels toe. Jan was de vraagbaak binnen de vereniging en was altijd bereid leden te helpen met hun vragen over hun telescoop en het waarnemen daarmee. Ook op publieke evenementen zoals de ‘nacht van de nacht’ en de ‘sterrenkijkdagen’ was jan van de partij met zijn telescoop om het toegestroomde publiek iets moois aan de hemel te laten zien. En bij slecht weer wist hij met zijn enorme kennis en enthousiasme de bezoekers veel te leren. Zelfs nadat hij in 2017 werd geconfronteerd met ernstige hartklachten en een ingrijpende operatie kon voorkomen door een aangepast dieet te volgen is hij nog steeds van de partij bij waarneemavonden en publieke evenementen. Jan daagt op het moment zijn kennis met heel veel plezier over aan zijn kleinzoon Yannick. Sinds augustus 2020 is hij erelid van Sterrenvereniging Astra Alteria.