Reconstructie van het Antikythera Mechanisme in Putten

door Geert Moorman

Reconstructie van het Antikythera Mechanisme. Het Antikythera Mechanisme is een 2000 jaar oude Griekse Astronomische computer. Door twee stormen en na ca. 2000 jaar op de bodem van de zee te hebben gelegen is dit zeer bijzondere Archeologische apparaat, bij toeval in 1901 door sponsduikers ontdekt.

De instrumentenmakerij in Griekenland was op hoog niveau. Dit werd in Europa pas weer geëvenaard in de 17 e eeuw. Archimedes zou al een planetarium hebben beschikt waarmee de bewegingen van zon, de maan en de planeten konden worden voorspeld. Er waren duidelijke aanwijzingen dat een ontbrekend (afgebroken) deel van het Antikhythera mechanisme een planetarium was.

Wim Horseling (uit Putten) is 8 jaar geleden hobbymatig begonnen met het vooronderzoek en het ontwerpen, tekenen en uitwerken (draaien, boren, frezen) van een reconstructie van het mechanisme. Wim was geïnteresseerd in het ontwerpen met tandwielen. Op 25 oktober 2021 had Astra Alteria een lezing van Saskia Okkerman over het Antikythera mechanisme, waarbij het model, toen nog in uitwerking, kon worden getoond.

Onlangs was de reconstructie geheel in koper gereed, en op 17 mei is de reconstructie onthuld in het Stroud in Putten. Het theater was zeer goed gevuld. De onthulling werd begeleid door een toelichtende en zeer zorgvuldig uitgewerkte lezing van Prof. Dr. Rien van de Weijgaert. Van de Weijgaert gaf een goede uitleg van het model, de gebruikte technieken en de astronomische achtergronden. Tevens plaatste hij dit ook in het tijdsbeeld van ca. 100 jaar voor Christus.

Op het internet vindt u zeer veel meer lezenswaardigs over het Antikhytera mechanisme en u kunt daar de technieken verder doorgronden.

 

Science Café Ede – The Antikythera Mechanism from Michel Jochems on Vimeo.