Waarneem seizoen Astra Alteria is weer begonnen!
Op vrijdag 27 september is in Putten het waarneemseizoen door Kees Witteveen geopend!
Helaas een bewolkte avond met af en toe wat spetters. Daarom hebben via Stellarium de hemel verkend. We reizen naar Andromeda sterrenstelsel, onze naaste buur op 2,5 miljoen lichtjaar en leren hoe je die in de praktijk heb beste kunt vinden. We maken ook kennis met andere objecten die vanavond te zien waren geweest: De planetaire nevel (m57) in het sterrenbeeld Lier, de bolvormige sterrenhoop (m13) in het sterrenbeeld Hercules. We leren dat bolvormige sterrenstelsels ontstaan in het vroege universum met eerste generatie sterren. Ook Jupiter en Saturnus waren deze avond nog te zien al stonden ze erg laag aan de horizon. Via de website www.spaceweather.com zien we dat zonnevlekken op het moment ontbreken, blikken we terug op de lichtende nachtwolken die afgelopen zomer zichtbaar waren en maken we kennis met bijzondere fenomenen (jets en sprites) die bij onweersbuien kunnen ontstaan.
Het waarneemseizoen is weer begonnen en we hopen ook dit seizoen weer veel te zien en te leren.
Hieronder volgt meer informatie over de activiteiten van astra alteria.
Putten
In Putten vinden de waarneemavonden plaats bij Kees Witteveen thuis. Kees coördineert sinds jaren de waarneemactiviteiten in Putten. Vind je het leuk om een keer mee te doen en wil je van te voren worden geïnformeerd laat ons dat dan weten via het contactformulier. Bij goede omstandigheden staan er meerdere telescopen opgesteld en mocht het bewolkt zijn, dan is er een gezellig binnen programma waarbij er ruimte is voor eigen inbreng. Daarnaast zijn er in de regio ook twee publieke activiteiten waar Astra Alteria aanwezig is. Dat is de nacht van de nacht van de nacht die bij de Schaapskooi in Ermelo wordt georganiseerd en de nationale sterrenkijkdagen aan het eind van het seizoen.
Ede
In Ede vinden de waarneemavonden plaats bij dagactiviteitencentrum in Goede Aarde (Doesburgermolenweg 8, Ede). De coördinatie van de waarneemactiviteiten in Ede is in handen van Stefan Velthuis. Hij heeft het stokje overgenomen van Herman van Scherrenburg. Stefan woont in Rhenen en is een trouw bezoeker van veel activiteiten van Astra Alteria. Hij bezit een telescoop en is een liefhebber van (Astronomische) verrekijkers. Vind je het leuk om de waarneemavonden in Ede een keer bij te wonen en wil je van te voren worden geïnformeerd over een waarneemavond dan kun je dat laten weten via het contactformulier. Ook in Ede staan er bij goede omstandigheden meerdere telescopen opgesteld en bij bewolkt weer maken we via Stellarium kennis met de sterrenhemel en is er een leuke presentatie.
Kootwijkerbroek
Op iets meer dan 20 minuten van zowel Putten als Ede hebben we als vereniging een derde prachtige waarneemlocatie. Bij Jan & Ellen zijn we de afgelopen jaren regelmatig van harte welkom geweest voor allerlei waarneemactiviteiten en dat zijn we het komend jaar weer. De Perseïden BBQ is dit jaar helaas in het water gevallen, maar je kunt deze avond voor volgend jaar (woensdag 12 augustus 2020) alvast in de agenda zetten. Gezellig BBQ-en en daarna meteoren waarnemen zijn de ingrediënten voor een leuke en leerzame avond.
Dit jaar willen we op deze locatie een nieuwe activiteit organiseren. Op zaterdag 14 december is de Geminiden zwerm op zijn hoogtepunt. Vanaf 19:30 zijn jullie bij Jan & Ellen welkom voor een Geminiden waarneemavond. Warme chocolademelk, een kampvuur (vuurkorf) en daarna meteoren waarnemen. Meer informatie over deze activiteiten volgt, maar je kunt de data alvast in je agenda reserveren.
Hieronder het overzicht met onze activiteiten. Wij wensen jullie alvast van harte welkom bij één van deze activiteiten.