Aan de grenzen van ons zonnestelsel
Aan de grenzen van ons zonnestelsel
De Voyager 1 en de Voyager 2 zijn Amerikaanse ruimteschepen die de grenzen van ons zonnestelsel hebben verkend. Ontdekkingen in de afgelopen 20 jaar van talrijke van hemellichamen in ons zonnestelsel in banen voorbij Neptunus en Pluto, en ook onderzoek aan de verre planeet Pluto door New Horizons hebben in de afgelopen jaren het beeld van ons zonnestelsel veranderd. Regelmatig vinden we melding in de pers van een ‘nieuwe planeet’, zoals de bijzondere objecten Sedna, Quaoar, en de dwergplaneten Eris, Makemake en Haumea.
De grens tussen planeten, planetoïden en kometen lijkt te vervagen en leidde tot een nieuwe categorie objecten: TNO’s (Trans Neptunian Objects). Hierbij is ook de status van Pluto als 9e planeet ter discussie gekomen en de categorie dwergplaneten geïntroduceerd. Deze objecten in de zgn. ‘Kuipergordel’ hebben tot nieuwe inzichten geleid over de vroege geschiedenis van ons zonnestelsel. In de presentatie wordt een actueel overzicht gegeven over de stand van zaken ‘aan de grenzen van ons zonnestelsel’.
Op maandag 17 februari aanstaande ben je van harte welkom in STROUD, Brinkstraat 91, Putten. Aanvang 19.30 uur. De lezing is gratis voor leden van Astra Alteria. Voor niet leden is de toegangsprijs € 7,00.
Al tientallen jaren is Alex Scholten actief als publieksvoorlichter over onderwerpen in de sterrenkunde en ruimtevaart. Al op jonge leeftijd is hij geïnteresseerd in de sterrenhemel en hij is ruim 40 jaar actief betrokken bij de Volkssterrenwacht Bussloo.
Naast het doen van eigen waarnemingen verzorgt hij voorlichtingen voor jong en oud over diverse onderwerpen uit de sterrenkunde en ruimtevaart. Zij enthousiasme is aanstekelijk en zijn verhalen worden ondersteund met fraaie foto’s. Als geen ander kan hij zijn passie voor het heelal overbrengen.