De Kuipergordel

De Kuipergordel
Neptunus is de planeet die het verst van de zon is verwijderd. Buiten de baan van Neptunus bewegen zich miljarden komeetachtige objecten om de zon. Ze bestaan uit rots en ijs en hun afstand tot de zon is 30 tot 50 keer verder dan onze Aarde.
Deze wolk van objecten wordt de Kuipergordel genoemd, naar de Nederlandse astronoom die het bestaan ervan in 1951 als eerste suggereerde. Pluto, lange tijd gezien als negende planeet, wordt nu beschouwd als voorbeeld van zo’n object uit de Kuipergordel. In 2015 was de New Horizons missie de eerste en tot nu toe enige ruimtesonde die Pluto heeft bezocht en zeer gedetailleerde foto’s heeft gemaakt. Na Pluto te zijn gepasseerd, is de New Horizons satelliet nu op weg door de Kuipergordel. Het onderzoek naar de Kuipergordel verschaft nieuwe inzichten in het ontstaan van ons zonnestelsel.
Paul Wesselius zal in deze lezing zal een compleet overzicht geven van alle componenten, die samen ons zonnestelsel vormen: heliosfeer, planeten, dwergplaneten, planetoïden en kometen. De nadruk zal liggen op de Kuiper Gordel en diens meest prominente lid: Pluto. Ook de Oortwolk zal besproken worden.
Van de Kuiper Gordel objecten zijn vooral de banen opmerkelijk. Er komen vele klassen van bewegende objecten voor en dat heeft zelfs geleid tot een nieuw model voor het ontstaan van ons zonnestelsel: het z.g. Nice Model. Veel astronomen geloven in dit Nice Model, maar nog meer onderzoek is nodig ter bevestiging. Ook het Nice Model en moderne verbeteringen daarvan komen ter sprake.
Paul Wesselius is geboren in 1942 in Amsterdam. Van 1973 tot 2005 heeft hij gewerkt bij wat nu SRON Netherlands Institute for Space Research heet, en wel bij de vestiging in Groningen. Hier heeft hij vele software en hardware projecten geleid en is in betrokken geweest bij de ontwikkeling van satelliet instrumenten. Momenteel is hij bezig met de popularisatie van de sterrenkunde en het organiseren van bridgen.
Maandagavond 8 januari aanstaande bent u vanaf 20:00 van harte welkom in het Marnix College, Junior Lokatie, Prins Bernhardlaan 25, 6713 MA Ede. De lezing is gratis voor leden van Astra Alteria. Voor niet leden zijn de kosten € 6,00.