Leven op Europa

Leven op Europa
Ellen Bruins
Veel waarnemingen m.b.t. het heelal hebben iets van doen m.b.t. wel of geen vloeibaar water. In deze lezing ga ik in op wat er al is vastgesteld versus wat vooralsnog science fiction is. Uiteraard gaat het ook over het nut van deze waarnemingen. Want wetenschap is doorgaans reuze interessant, maar het wordt pas echt iets als die opgedane kennis bruikbaar is voor de mens. De mens heeft de neiging om alle waarnemingen steeds weer te vergelijken, en het nut ervan te projecteren, op hoe de mens op onze aarde leeft.
Maar hebben wij als mens daar, op korte termijn , ook voordeel van? Vooralsnog is de aarde het vrijwel enige celestial body met vloeibaar water (stabiel in de oceanen) op het oppervlakte. De meeste waarnemingen m.b.t. “water gevonden op….” zijn niets meer dan waterdamp in de atmosfeer. Soms vinden we bevroren water op het oppervlak. Maar is dit inderdaad dan ook “leven gevonden”?
Ellen Bruins is al vanaf jonge leeftijd gefascineerd door de Sterrenhemel en is vanaf haar 11e jaar actief bezig in de sterrenkunde. Ze heeft Jarenlange ervaring met het geven van lezingen op sterrenkunde gebied voor scholen, specifieke groepen en voor het grote publiek.
Als gepassioneerd en zeer ervaren zonsverduistering waarnemen (20 TSE’s) is ze de hele wereld rond gereisd. Ze is als zodanig betrokken bij de oprichting van de Solar Eclipse Community en was spreker op de 1ste Eclipse Conference. Als enige Nederlander is ze opgenomen in het advies team voor het boek ‘Totality – the Total Solar Eclipse guide 2017’ van Fred Espenak (eclips specialist van NASA). Ellen Bruins heeft als een eenmansproject een eigen observatorium ontworpen en gebouwd. In de jaren 80 en 90 werd Ellen veel geraadpleegd door de lokale en nationale pers over tal van astronomische onderwerpen. Met name over zonsverduisteringen, maar ook over de Komeet Shoemaker-Levy 9 die tussen 16 en 22 juli 1994 insloeg op de planeet Jupiter. Sinds 2014 is ze als vrijwilliger werkzaam bij Sterrenwacht Halley in Vinkel en geeft ze astronomische lezingen op sterrenwachten, basisscholen en ouderen verenigingen.
Beroepsmatig is Ellen ooit begonnen als wetenschappelijk onderzoeker in Rotterdam. In het vervolg van haar carrière heeft ze zich ontwikkeld als technisch engineer. Als troubleshooter voor semiconductor industrie, medische en laboratorium instrumenten en enorme elektronenmicroscopen (Electron-beam machining) is ze de hele wereld rond gereisd. In die rol heeft ze ook technische trainingen en presentaties gegeven.
De lezing is gratis voor leden van Astra Alteria. Voor niet leden is de toegang 6 euro
Meer info op haar eigen website