Infrageluid, Een onhoorbare symfonie

Infrageluid, Een onhoorbare symfonie
Aan de oostkant van het Italiaanse eiland Sicilië ligt een nog actieve vulkaan, De Etna. Zo nu en dan wordt deze vulkaan even ‘wakker’ en veroorzaakt hij een onheilspellend gerommel dat zelfs in De Bilt te meten is.
Infrageluid, tonen met zo’n lage frequentie dat het menselijke oor ze niet kan horen, worden vaak geproduceerd door explosieve gebeurtenissen: Vulkaanuitbarstingen, stormen, vliegtuigen die door de geluidsbarrière schieten en (kern)explosies.
De grootste uitdaging bij het meten van infrageluid is het uitzoeken waar het geluid vandaan komt en dat lukt niet met een microfoon. Om infrageluid te kunnen meten is een microbarometer ontwikkeld, een apparaatje dat hele kleine drukverschillen kan meten.
drs. Läslo Evers is dé specialist in Nederland op het gebied van infra geluid. Hij studeerde op 4 november 2008 af aan de technische universiteit van Delft. Vier jaar lang heeft hij infrageluid bestudeerd en detectiemethoden verbeterd met als ultieme doel het identificeren van bronnen van infrageluid. Maar deze techniek kan ook gebruikt worden of bepaalde eigenschapen van het medium waar geluidsgolven doorheen reizen door de tijd veranderen. De geluidsnelheid in de oceaan is afhankelijk van de temperatuur. Prachtig gereedschap om bij te dragen aan wetenschappelijke onderzoek en de internationale veiligheid.
Op maandag 22 januari aanstaande bent u van harte welkom in Hotel Hof van Putten, Harderwijkerstraat14 3881EH Putten. Aanvang 20.00 uur. De lezing is gratis voor leden van Astra Alteria. Voor niet leden is de toegangsprijs € 6.
Drs. Läslo Evers (1971) studeerde Geofysica aan de Universiteit Utrecht. Na zijn afstuderen ging hij werken bij het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut (KNMI). Hij promoveerde aan de TU Delft in 2008 op “The inaudible symphony: on the detectie and source identification of atmosferisch infrasound”. Hierna bleef hij verbonden aan de TU als parttime universitair docent Luchtvaart en ruimtetechniek. In 2012 begon hij als universitair hoofddocent bij de faculteit CiTG (Civiele Techniek en Geowetenschappen), waar hij in 2015 werd benoemd tot deeltijdhoogleraar Seismo-akoestiek. Hij geeft ook leiding aan de R&D-groep Seismologie en Akoestiek bij het KNMI.
Infrageluid verraadt kernproeven – NEMO Kennislink
KNMI – Onhoorbaar geluid in de aarde