Water moet zich concentreren
Het heelal is zo onvoorstelbaar groot. Er moet wel meer leven aanwezig zijn dan alleen op de Aarde. Dat eerste is zeker waar.
Door drs. Robert de Jong
Dat tweede is niet meer dan een mening maar geen wetenschap en al helemaal geen wetenschappelijk feit, ondanks dat we er al 60 jaar naar zoeken in het heelal.
Er zijn twee kanten aan de zaak. Het is belangrijk dat de randvoorwaarden voor het ontstaan van leven op zoveel mogelijk plaatsen in het heelal aanwezig is. Maar tegelijk moet de kans dat er leven ontstaat groot zijn op die gunstige plekken in het heelal. De praktijk is dat de wetenschap gewoonweg niet weet welke randvoorwaarden nodig zijn en hoe daar dan het leven reproduceerbaar kan ontstaan vanuit niet levende materialen. De mens is niet in staat om leven te maken vanuit iets levenloos. Er is zeker wat bekend over welke omstandigheden belangrijk zijn, maar dan nog is onbekend hoe groot de kans is dat er dan leven uit ontstaat. Zorg voor zuurtstof en 25 graden. Doe er animozuren in en laat het onweren. Tot zover de wetenschap. De kans dat er spontaan leven ontstaat vanuit niet-leven is gewoonweg extreem klein. Was dit proces duidelijk en reproduceerbaar dan zouden er ook zeker laboratoria zijn die niet alleen leven maken, maar ook onderzoek zouden doen naar wat we met deze kennis konden doen in bijvoorbeeld de gezondheidszorg.
De respectabele Nederlandse sterrenkundige Ewine van Dishoeck (Universiteit Leiden) heeft bijgedragen aan een overzichtsartikel over de reis van water van interstellaire wolken tot leefbare werelden. Een heel waardevol en wetenschappelijke verhandeling over waar water op leefbare werelden vandaan kan komen. Kort gezegd is water ontstaan op het stof dat aanwezig is tussen de sterren. Als deze gas en stofwolken ineenstorten tot duizenden sterren, (want zo groot zijn deze wolken), dan sluit dat water zich op in kiezelstenen waar ook de leefbare planeten uit kunnen ontstaan. Zo worden alle nieuwe zonnestelsels (volgens deze verhandeling) geboren met voldoende water om een paar duizend oceanen te vullen.
Ewine van Dishoeck met haar favoriete molecuul. Foto: Bob Bronshoff (newscientist.nl)
Dat klinkt mooi. Echter een rekensommetje leert dat het volume van een zonnestelsel 1031 km3 in de orde van grote is. En 2000 oceanen van 5000 x 5000 km en 5 km diep is 1011 km3. Het gemiddelde zonneselsel heeft dus genoeg voor veel meer dan de Aarde, maar tegelijk extreem weinig water per km3. Al dat water moet zich concentreren in een volume van 1012 km3 (= de Aarde als voorbeeld van een leefbare wereld).
Kortom er is extreem veel water in het gemiddelde zonneselsel. Maar het is onduidelijk hoe dat water op basis van natuurweten bij elkaar komt op één leefbare wereld.
Meer lezen en een link naar het overzichtsartikel:
Langverwacht overzichtsartikel onthult reis van water van interstellaire wolken tot leefbare werelden – Astronomie.nl
Meer lezen van drs. Robert de Jong:
Robert de Jong studeerde van 1982 tot en met 1988 Astronomie aan de Universiteit van Utrecht. Nadat hij zijn opleiding heeft voltooid neemt zijn carrière een verrassende wending. Hij kiest voor de ICT gaat werken voor het softwarebedrijf Baan. Binnen dit bedrijf, dat later zou worden overgenomen door de Amerikaanse software gigant Infor begint hij als programmeur en groeit hij door tot Senior Solution Architect. Zijn liefde en passie voor het vak Astronomie heeft hij echter nooit verloren.
In 1998 start hij samen met een aantal waarneem vrienden Sterrenvereniging Astra Alteria in Putten. Al snel neemt hij de rol van Voorzitter voor zijn rekening en in die hoedanigheid probeert hij het prachtige vak sterrenkunde voor een groter publiek toegankelijk te maken. Robert is een ‘kar trekker’ pur sang. Hij mobiliseert vrijwilligers, organiseert lezingen en waarneemavonden, stelt cursussen en lesmateriaal samen, ontwikkeld een website en ledenportaal bezoekt scholen en weet als geen ander de media te bereiken. De vereniging groeit dan ook flink onder zijn leiding en ontplooit zelfs activiteiten in Ede. In 2010 wordt Sterrenvereniging Astra Alteria, werkzaam in de regio Gelderland: Noordwest-Veluwe en Gelderse Vallei, door het bestuur van de KNWS als nieuwe erkend. Door zijn vele werkzaamheden in het buitenland is Robert de afgelopen jaren meer naar de achtergrond getreden, maar is nog steeds een ambassadeur van de vereniging.